vlag Brunei B R U N E I Wikipedia Landenweb

Opp.: 5.765 km² (1/5 x België)    Inwoners: 445.000 (2017)   (77 inw./km²)    Regeringsvorm: absolute monarchie   
Hoofdstad: Bandar Seri Begawan   Religie: islam

locatie Brunei locatie Brunei

Brunei is een land in Zuidoost-Azië. Het ligt op het eiland Borneo aan de Zuid-Chinese Zee en wordt verder geheel omringd door Maleisië. Brunei is met 5.765 km² ongeveer even groot als Antwerpen en Limburg samen.
Voor de kust bevinden zich olievelden. Hier zijn dan ook de belangrijkste nederzettingen te vinden, waaronder de hoofdstad. Mangrovebossen en laaglandjungle bedekken het moerassige vlakke land rondom de steden. In oostelijk Brunei gaan kustvlaktes over in heuvels en bergachtig terrein. Het hoogste punt, de Bukit Pagon, is 1841 meter. Opvallend zijn de grote delen ongerept tropisch regenwoud.
Brunei heeft een tropisch klimaat. Het gehele jaar is de temperatuur en de vochtigheidsgraad hoog. De gemiddelde dagtemperatuur schommelt rond 28 graden. Het hele jaar valt er regen. De maanden september t/m januari zijn de natste maanden; februari t/m april de droogste.
De onaangetaste tropische regenwouden zorgen voor een enorme variatie aan vegetatie. Bruneise junglereservaten herbergen duizenden plantensoorten.

Politiek
Brunei was vanaf de 14de eeuw een onafhankelijk sultanaat en omvatte toen het zuiden van de Filipijnen, en Sarawak en Sabah. In 1888 werd het een Brits protectoraat. De vertegenwoordigers van de Britse koning waren de Britse residenten in Brunei en later de hoge commissarissen. Brunei
De Japanners bezetten Brunei op 6 januari 1942. Op 14 juni 1945 werd Brunei door de Engelsen heroverd. Het sultanaat werd uiteindelijk op 1 januari 1984 onafhankelijk.
Sinds 1967 regeert sultan Hassanal Bolkiah als absoluut vorst. Het half gekozen en half benoemde parlement uit de Britse tijd werd na de onafhankelijkheid afgeschaft, maar in 2004 hersteld.

Hassanal Bolkiah volgde in 1967 zijn vader op als sultan. In 1998 kwam de sultan openlijk in botsing met zijn jongere broer, prins Jefri Bolkiah. Deze prins -bekend om zijn voorliefde voor jachten, privé-vliegtuigen en renpaarden- zou zomaar 16 miljard dollar, bestemd voor Bruneis buitenlandse investeringen, verspild hebben.
De bevolking van Brunei profiteert mee van de rijkdom van de sultan. Zo is er geen belastingstelsel terwijl gezondheidszorg en onderwijs gratis zijn en voedsel en woningen worden gesubsidieerd. Brunei probeert ook de afhankelijkheid van oliedollars te verminderen.

De sultan besloot begin 2019 om de Sharia-strafwet eindelijk streng toe te passen: daardoor wordt het onder andere mogelijk om dieven, overspeligen en homo's te straffen door middel van steniging en amputatie van ledematen. Misdrijven zoals verkrachting, seksuele betrekkingen buiten het huwelijk of het beledigen van de profeet Mohammed kunnen voortaan bestraft worden met de doodstraf.
Experts gaan er echter van uit dat de kans klein is dat dergelijke executies zullen worden uitgevoerd. Ook in Saudi-Arabië, Iran, Mauritanië, Soedan en Jemen riskeren homoseksuelen de doodstraf, maar volgens de Verenigde Naties zijn in de afgelopen jaren hiervoor geen doodstraffen uitgesproken.
Mensen uit de LGBTQ-gemeenschap worden in Brunei al langer geconfronteerd met discriminatie. Tot op heden riskeerden homoseksuelen tien jaar cel voor seksuele relaties. Onder de nieuwe wetgeving riskeren ze naast de doodstraf ook stokslagen.
De internationale gemeenschap reageerde uiteraard verontwaardigd op de nieuwe wetgeving en riep op ze in te trekken. Human Rights Watch noemde de strafwetgeving, die "archaïsche straffen oplegt voor daden die zelfs geen misdrijven zouden mogen zijn" barbaars tot op het bot. Hollywoodster George Clooney en talkshowpresentatrice Ellen DeGeneres riepen op tot een boycot tegen de luxehotels die eigendom zijn van de sultan.
De sultan, die zijn land met ijzeren hand regeert, reageerde dat Brunei een "eerlijk en gelukkig" land is en dat "wie naar Brunei komt, een aangename ervaring zal hebben en genieten van een veilige en harmonieuze omgeving."