vlag Denemarken D E N E M A R K E N Wikipedia Landenweb
Opp.: 43.094 km² (1,5 x België)      Inw.: 5,87 miljoen (2020)   (52 inw./km²)      Regeringsvorm: constitutionele monarchie      Hoofdstad: Kopenhagen     Religie: lutheranisme, islam

locatie Denemarken


Denemarken is een land in Scandinavië, in het noorden van Europa. Denemarken vormt samen met Groenland en de Faeröer het Koninkrijk Denemarken. Het is het meest zuidelijk gelegen land van de Noordse landen en ligt ten zuiden van Noorwegen en ten zuidwesten van Zweden, waarmee het door een brug verbonden is. Ten zuiden van de enige landsgrens ligt Duitsland. En verder grenst Denemarken aan de Oostzee en de Noordzee.
Het land bestaat hoofdzakelijk uit een groot deel van het schiereiland Jutland en de drie grote eilanden Funen, Seeland en Lolland, die samen met tal van kleinere eilanden de Deense archipel vormen.

Denemarken

Politiek
Aan het einde van de 19de eeuw voerde Denemarken verstrekkende sociale hervormingen door, die de grondslag hebben gelegd voor de huidige welvaartsstaat. In de Eerste Wereldoorlog bleef Denemarken neutraal.
Ook in de Tweede Wereldoorlog trachtte Denemarken neutraal te blijven. Het sloot een niet-aanvalsverdrag met nazi-Duitsland, maar het Duitse leger viel toch binnen (Operatie Weserübung) op 9 april 1940. Het doel van Hitler was om door te stoten naar Noorwegen en dat pad liep over Denemarken. Er waren kleine gevechten in Noord-Sleeswijk en enkele vliegvelden werden gebombardeerd. De Deense regering capituleerde nog dezelfde dag.
Denemarken bleef bezet tot 5 mei 1945. Deze bezetting was uniek doordat de omstandigheden tijdens de bezetting in het begin erg mild waren -de communistische partij werd wel buiten de wet gesteld toen Duitsland de Sovjet-Unie binnenviel. De nieuwe coalitieregering probeerde de bevolking te behoeden voor nazi-overheersing door compromissen te sluiten. De politie bleef onder Deense controle en de autoriteiten van nazi-Duitsland kwamen niet in direct contact met de bevolking. Later werden de Duitse eisen echter meer en meer onaanvaardbaar voor de Deense regering en ze nam daardoor ontslag in 1943 en nazi-Duitsland nam de volledige controle over.
Daarna ontstond een gewapende verzetsbeweging tegen de bezettingstroepen. Opmerkelijk was ook de verhuizing van de meeste Deense Joden naar Zweden in 1943 toen de Duitsers dreigden met deportatie. Tegen het einde van de oorlog werd Denemarken steeds moeilijker te controleren, maar het land werd pas bevrijd toen de geallieerden kwamen, op 5 mei 1945.
Denemarken was in 1949 een van de stichtende leden van de NAVO. Het werd ook lid van de Verenigde Naties. In 1972 stemden de Denen via een referendum voor de toetreding van hun land tot de Europese Gemeenschap, de voorloper van de Europese Unie. Denemarken werd lid op 1 januari 1973. Sindsdien werd het een aarzelend lid van de EU, zonder de verplichting te aanvaarden om de Euro in te voeren.

Onze schrijfactie voor juni: Syrische vluchtelingen!
Denemarken heeft in de afgelopen maanden de verblijfsvergunningen van 380 Syrische vluchtelingen ingetrokken of niet vernieuwd. 39 van hen lopen inmiddels zelfs direct het risico op een gedwongen terugkeer naar Syrië. Ze zijn afkomstig uit een gebied dat inmiddels veilig zou zijn -volgens de Deense autoriteiten.
Maar in Syrië is het verre van veilig. De teruggekeerde vluchtelingen riskeren het slachtoffer te worden van willekeurige detentie, foltering of gedwongen verdwijning. Als Denemarken hen zou deporteren, zou het land zijn internationale verplichtingen niet nakomen. Je mag immers geen mensen uitzetten naar een land wanneer een te groot risico bestaat dat ze het slachtoffer zullen worden van ernstige mensenrechtenschendingen.


Stuur een brief naar:
Danish Minister of Immigration and Integration Mr. Mattias Tesfaye
Slotsholmsgade 10,
1216 Kobenhavn
Denmark

email: uim@uim.dk

Ook naar de ambassade van Denemarken wordt deze brief gestuurd:
Ambassadeur Odd Sinding
Aarlenstraat 73
1040 Etterbeek

email: bruamb@um.dk


(Boom, ... June 2021)

Dear Mattias Tesfaye,

I heard that Denmark wants to review the residency permits of Syrian refugees. Moreover your government is considering not to renew the temporary residency of Syrian refugees who sought refuge in Denmark after fleeing the armed conflict in their country.

The cessation of hostilities in certain areas of Syria does not mean that people can safely go back. Civilians in Syria are at risk of serious human rights violations, such as arbitrary detention, torture and other ill-treatment, and enforced disappearance.

Therefore, dear Mattias Tesfaye, I would like to ask you to ensure the continuation of protection to all Syrians residing in Denmark, including those who have temporary residency permits.

Yours sincerely,

(Naam, adres en handtekening)



Geachte Mattias Tesfaye,

Ik vernam dat Denemarken de verblijfsvergunningen van Syrische vluchtelingen wil herzien. Verder overweegt uw regering om de voorlopige verblijfsvergunningen van Syrische vluchtelingen die naar Denemarken gekomen waren nadat ze het gewapende conflict in hun land waren ontvlucht, niet te hernieuwen.

Het staken van de vijandelijkheden in bepaalde streken van Syrië betekent niet dat men er in alle veiligheid naar kan terugkeren. Burgers in Syrië lopen nog steeds het risico op ernstige mensenrechtenschendingen, zoals arbitraire detentie, foltering en andere vormen van mishandeling of nog gedwongen verdwijning.

Daarom, geachte Mattias Tesfaye, wil ik u vragen ervoor te zorgen dat alle Syrische vluchtelingen die momenteel in Denemarken verblijven, met inbegrip van diegenen die een voorlopge verblijfsvergunning hebben, verdere bescherming blijven krijgen.

Hoogachtend,