vlag Dominica D O M I N I C A Wikipedia Landenweb
Opp.: 751 km² (1/40 x België)    Inwoners: 73000 (2009)   (97 inw./km²)    Regeringsvorm: republiek    Hoofdstad: Roseau    Religie: katholiek

locatie Dominica

Dominica is een eiland in de Caribische Zee. Het ligt ten zuiden van Guadeloupe en ten noorden van Martinique en behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen.
Dominica heeft een van de ruigste en natuurlijkste landschappen in de Caraïben. De oostkant van het eiland is bedekt met dicht, tropisch regenwoud. De passaatwinden zorgen op sommige plaatsen tot een jaarlijkse neerslag van wel 900 cm. De westkust daarentegen ligt in de regenschaduw van de vrij hoge bergen (tot 1447 m) en ontvangt slechts tot 150 cm regen.
De hoge neerslagwaarden zorgen alleszins voor talrijke riviertjes: de Dominicanen tellen er 365, voor elke dag van het jaar één!
Geologisch gezien maakt Dominica deel uit van de vulkanenreeks van de Kleine Antillen. Het is het jongste eiland van de reeks en is nog in volle opbouw. Alhoewel er al enkele duizenden jaren geen vulkaanuitbarstingen meer voorkomen, heeft het eiland toch een zestal slapende vulkanen, actieve zwavelbronnen en het op één na grootste kokende meer ter wereld.

Dominica



Politiek
Dominica mag niet worden verward met de Dominicaanse Republiek.
Het Verenigd Koninkrijk maakte in 1805 van Dominica een kolonie.
In de jaren zeventig van de vorige eeuw ontstond grote sociale onrust op het eiland. De onafhankelijkheid volgde op 3 november 1978.
In 1980 kwam een eind aan het toenmalige corrupte bewind, toen Mary Eugenia Charles premier werd. Zij was de eerste vrouwelijke premier van de Caraïben en bestuurde Dominica tot 1995.
Toen Columbus het eiland ontdekte, woonden er Arowakken en Cariben. Al snel overleed een groot deel van deze inheemse bevolking aan de griep en de pokken waarmee ze door de Spanjaarden werden besmet. Tegenwoordig leven nog zo'n 3000 Cariben op Dominica, de enige precolumbiaanse populatie in de oostelijke Caraïben.