vlag Equatoriaal-Guinea E Q U A T O R I A A L  -  G U I N E A Wikipedia Landenweb
Opp.: 28.051 km² (0,8 x België)    Inw.: 0,62 miljoen (2009)   (24 inw./km²)    Regeringsvorm: republiek    Hoofdstad: Malabo   Religie: katholiek

locatie Equatoriaal-Guinea Equatoriaal-Guinea

Equatoriaal-Guinea is een land in Afrika, bestaand uit een continentaal gedeelte, Mbini, dat grenst aan Gabon en Kameroen, en het eiland Bioko, waar de hoofdstad Malabo ligt. Bij het land hoort ook het eilandje Annobon
Equatoriaal Guinea heeft een tropisch klimaat dat wordt gekenmerkt door een hoge vochtigheidsgraad, veel regen en constant hoge temperaturen.
Het land is op korte tijd welvarend geworden dankzij olie-inkomsten. De weginfrastructuur is over het hele land in volle uitbouw en de verbetering is al merkbaar.

Politiek
In 1963 verleende het door dictator Franco bestuurde Spanje Spaans Guinea zelfbestuur. Na 190 jaar een kolonie te zijn geweest werd het land in 1968 onafhankelijk. Francisco Macías Nguema werd de eerste president.
Na anti-Spaanse rellen werden in 1969 alle Spanjaarden het land uitgezet. De president voerde een persoonlijke dictatuur in en liet zich in 1972 uitroepen tot president voor het leven. In 1974 liet hij massaal tegenstanders van zijn regime executeren. In 1978 werd er zelfs een verbod uitgevaardigd op godsdienstoefeningen en het land werd een atheïstische republiek.
In augustus 1979 pleegde de neef en onderminister van Defensie, generaal Teodoro Obiang Nguema Mbasogo een coup. Hij liet president Macías Nguema executeren en werd zelf president. Godsdienstoefeningen werden weer toegestaan en het economisch beleid werd radicaal gewijzigd: de vrije markteconomie werd geleidelijk aan ingevoerd. Generaal Nguema Mbasogo trad echter hard op tegen tegenstanders van het regime, met name tegen die van de bevrijdingsbeweging GNBA (Nationalistische Groep van het Bubi-volk van de 1ste April).
In 1986 probeerden hoge militairen tevergeefs het bewind omver te werpen.
Bij de verkiezingen van 1996, die door de oppositie werden geboycot, werd de president met 99% van de stemmen herkozen. Bij de verkiezingen van 1998 en 2002 kreeg hij 'minder' stemmen (in beide gevallen 97% van de stemmen).
Vanaf de jaren negentig slaagde Obiang erin om buitenlandse investeerders aan te trekken. De grote olievoorraden worden thans geëxploiteerd. De opbrengsten komen echter vooral ten goede aan de president, die een luxe-leven leidt.
In 2004 werd een complot tegen Obiang opgerold. De president beschuldigde de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk ervan dat zij hadden meegewerkt aan een complot om hem af te zetten.

Zijn zoon Teodorin Obiang, die getrouwd is met een voormalige Miss Denemarken, stond in januari 2017 bij verstek terecht voor een Franse rechtbank op beschuldiging van misbruik van publieke gelden, corruptie en het witwassen van oneerlijk verkregen rijkdommen. Het proces tegen de zoon van de president, die een fortuin zou hebben vergaard als minister van land- en bosbouw in het Afrikaanse land, is het gevolg van een campagne van Sherpa en Transparency International, twee organisaties die strijden tegen wereldwijde corruptie. Equatoriaal-Guinea probeerde het proces tegen te houden met een beroep op de immuniteit van Obiang, die in 2016 door zijn vader was benoemd tot vice-president. In september 2011 had de Franse justitie al negen luxueuze auto's van Obiang jr. in beslag genomen wegens frauduleuze praktijken met overheidsgeld en witwassen.