vlag Estland E S T L A N D Wikipedia Landenweb

Opp.: 45.339 km² (1,5 x België)    Inw.: 1,23 miljoen (2009)  27 inw./km²)    Regeringsvorm: parlementaire republiek
Hoofdstad: Tallinn   Religie: protestants, Russisch-orthodox

locatie Estland

Estland is een land in Noordoost-Europa, dat in het westen wordt begrensd door de Oostzee, in het noorden door de Finse Golf, in het oosten door Rusland en in het zuiden door Letland.
Estland heeft in totaal 561 kilometer aan landsgrenzen. De kustlijn meet 3794 km. Er zijn drie grote rivieren: de Emajogi, de Pärnu en de Narva. Alleen de Emajõoi en de Narva worden bevaren.
Estland is een overwegend vlak land, waarvan de noordkust op veel plaatsen steil uit zee oprijst. Het vlakke land gaat in het zuidoosten over in heuvelland. Hier ligt dan ook het hoogste punt van Estland, Suur Munamägi (Grote Eierberg, 318 m), die vergelijkbaar is met het hoogste punt van Nederland. De oostgrens met Rusland wordt grotendeels gevormd door het Peipusmeer (3555 km²) en het Meer van Pskov, en noordelijker door de rivier de Narva. Alleen in het zuiden heeft Estland geen natuurlijke grens.
Westelijk en noordelijk van Estland liggen honderden eilanden, waarvan het overgrote deel onbewoond is en waarvan sommige door de Sovjet-Unie als militair terrein werdden gebruikt. De grootste eilanden zijn Saaremaa en het dichtbeboste Hiiumaa, beide met een herkenbaar eigen karakter. Deze beide eilanden vormen eigen provincies. Kleinere bewoonde eilanden zijn Muhu, Vormsi, Vilsandi, Abruka, Kihnu en Ruhnu.

Estland

Politiek
Estland is pas vanaf 1918 een zelfstandige staat. Het onafhankelijke Estland werd in 1940 door Sovjet-troepen en daarna in 1941 door Duitse troepen bezet. Daaraan voorafgaand werden vrijwel alle Baltische Duitsers en daarna ook nog de Zweden het land uitgezet. Talrijke Esten traden als vrijwilliger toe tot Estische eenheden van de Waffen-SS om zo aan de zijde van Duitsland de onafhankelijkheid van hun land tegen de Sovjet-Unie te bevechten.
Na verdrijving van de Duitse troepen werd Estland eind 1944 opnieuw door de Sovjet-Unie ingelijfd. Enkele honderdduizenden Esten vluchtten naar het westen en soortgelijke aantallen Esten werden in strafkampen geïnterneerd. Een groot deel van hen kwam nooit terug uit deze kampen en hun plaatsen werden ingenomen door Russen die uiteindelijk meer dan een derde deel van de bevolking gingen vormen; in de steden liep dat op tot de helft.
De Sovjetrepubliek Estland herkreeg in 1991 zijn onafhankelijkheid als soevereine democratische republiek.
Estland trad op 1 mei 2004 toe tot de Europese Unie en werd op 9 december 2010 lid van de OESO.

Tijdens het Sovjetbewind voelden de meeste in Estland wonende Russen nooit de noodzaak om de Estische taal te leren en zij vinden het onredelijk dat ze nu alsnog hiertoe gedwongen worden als ze de Estische nationaliteit willen verwerven. Russisch en Estisch zijn geen verwante talen en het Estisch heeft de naam een moeilijke taal te zijn. Terugkeer naar Rusland willen veel Russen niet aangezien Rusland ze vanwege de hoge werkloosheid en het migrantenprobleem niet met open armen ontvangt. Daarnaast telt mee dat men zich veiliger voelt in Estland en de werkloosheidsuitkeringen en pensioenen er vele malen hoger liggen. Veel Russen die in Estland zijn geboren tijdens de Sovjetperiode hebben bovendien vaak weinig familiebanden meer met Rusland en zijn daarom ook veel minder snel geneigd om naar Rusland te gaan. Ten slotte geldt dat Russen die geen Estisch staatsburgerschap hebben in principe stateloos zijn en daardoor het land niet uit kunnen, tenzij ze een Russisch paspoort bezitten.
Daarnaast spelen ook onverschilligheid en culturele of politieke motieven een rol. Veel in Estland wonende Russen vinden, als sprekers van een wereldtaal, het Estisch een onbelangrijke taal. Zij zijn het vaak niet eens met de officiële Estische lezing dat het land tussen 1940 en 1990 door de Sovjet-Unie bezet was en menen dat het er als autonome Sovjetrepubliek vrijwillig deel van uitmaakte. De Russische bevolking in Estland heeft zichzelf door deze opstelling na 1990 in de positie gebracht van vijfde colonne en wantrouwen opgeroepen, vooral bij Esten die een anti-Russische houding hebben en de Russen als voormalige bezetters beschouwen die zij liever naar Rusland zien terugkeren. De na de instorting van de Sovjet-Unie geboren kinderen van Russische immigranten hebben minder met deze problematiek te maken, omdat ze het Estisch op school moesten leren spreken. De commissaris voor Nationale Minderheden van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) heeft verder de Estische regering overtuigd van de noodzaak van een aantal maatregelen, waaronder het recht dat kinderen van Russische ouders die na 1991 zijn geboren automatisch het Estische staatsburgerschap krijgen.

Ethisch Estland
Estland loopt voorop in het zorgvuldig omgaan met data van burgers.
Wat hooi en drie druppels bloed: in de Estse folklore is dat alles wat je nodig hebt om een kratt tot leven te brengen, een wezen dat al je wensen vervult. Maar is de kratt door zijn taken heen, dan keert hij zich tegen zijn maker.
Tegenwoordig prijkt het verhaaltje over de kratt boven Estse overheidsdocumenten over kunstmatige intelligentie. Kratt is de Estse metafoor voor de complexiteit en gevaren van slimme, dataverwerkende systemen, het hart van een ambitieus strategisch plan voor de inzet van kunstmatige intelligentie.
Digitalisatieprogramma’s zijn al sinds de onafhankelijkheid van Estland in 1991 een speerpunt van de regering: elke Estse school had in 2000 een internetverbinding. Nu wil Estland het gebruik van intelligenties zoveel mogelijk stimuleren.
Estse overheidssystemen werden in 2007 door onbekende hackers aangevallen, na een oplopende ruzie tussen met Rusland over de verhuizing van een Russisch grafmonument. Het drukte Estland met de neus op de feiten: hoe kon de burger nu vertrouwen dat de overheid goed met zijn data omsprong? Het land besloot vol in te zetten op cyberveiligheid. In Estland gelooft men dat de mens het hart moet vormen van de ontwikkeling van een digitale staat. Om zeker te zijn dat burgers de overheid vertrouwen, is men transparant in het gebruik van data.
MindTitan werkt veel samen met de Estse overheid, onder andere aan systemen om ambulancepersoneel en politie te helpen om snel alle context van een noodsituatie te verzamelen -door achtergrond- en stemgeluid te analyseren- en om risicovolle plekken op het wegennet te vinden via data over weer en verkeer. Daarbij vraagt men zich steeds af of bepaalde data wel echt nodig zijn. Al je data maar over de schutting gooien bij datawetenschappers is onverantwoordelijk en duur, maar het gebeurt vaak.
Ook werkt MindTitan aan systemen voor fraudeherkenning. Het probleem bij dat soort systemen is dat ze vaak werken met data uit het verleden, die zijn ingevoerd door mensen. En mensen kunnen er vooroordelen op nahouden. Een voorbeeld: Amazon ontwierp ooit een intelligentie om cv’s efficiënt te rangschikken. Maar in de trainingsdata uit het verleden waren mannen oververtegenwoordigd, en dus zag de intelligentie vrouwelijkheid als iets negatiefs. Zoiets kun je voorkomen door de uitkomst van je systeem te vergelijken met de samenstelling van de bevolking.
Met de Estse versie van onze ID-kaart en DigID ineen, de eID, kun je je identiteit overal bewijzen: 99 procent van alle overheidssystemen werkt met het digitale identiteitsbewijs, tot aan het stemhokje toe, net als veel private bedrijven. Alle nodige informatie mag maar één keer verzameld worden, zodat er niet op vele verschillende plekken kopieën van je informatie rondslingeren. Dubbel voordeel: het scheelt de burger tijd en data kan zo beter beveiligd worden.
Om zoveel mogelijk diensten met eID aan elkaar te verbinden, ontwikkelde het land de X-Road. Dit is als een netwerk van weggetjes, die verschillende loketten via een reeks servers met elkaar verbindt. Diensten kunnen niet zomaar met elkaar informatie uitwisselen. Wil iemand informatie over je aanvragen, dan wordt eerst zijn identiteit geregistreerd: burgers kunnen die registraties inzien via een webportaal, zonder een verzoek te moeten indienen zoals in andere landen. Klachten over onbevoegde toegang tot data van privépersonen kunnen tot serieuze straffen leiden.
Volgens het huidige Estse plan voor kunstmatige intelligentie moeten bedrijven ervoor zorgen dat er in 2021 minstens vijftig grote A.I.-systemen worden gebouwd, zoals de verkeers-A.I. van MindTitan. Maar ook educatie is belangrijk, op elk niveau van de bevolking, van overheidssites die de verschillende kunstmatige intelligentie-initiatieven laagdrempelig uitleggen tot praktische trainingen, publieke bewustmakingscampagnes en lessen in het middelbaar onderwijs.