vlag Gibraltar G I B R A L T A R Wikipedia
Opp.: 6 km² ( x België)    Inw.: 28.000 (2009)   (4700 inw./km²)    Regeringsvorm: Brits overzees territorium    Religie: christendom

locatie Gibraltar Gibraltar

De stad Gibraltar ligt op een landtong in het uiterste zuiden van het Iberisch Schiereiland. Het gebied grenst aan Spanje en aan de Straat van Gibraltar. De baai ten westen van de landtong heet de Baai van Gibraltar.
De Rots van Gibraltar is in de klassieke literatuur een van de Zuilen van Hercules; de andere zuil zou aan de overzijde staan bij Ksar Seghir op de Marokkaanse kust.

Politiek
Gibraltar is een overzees gebiedsdeel onder soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk: een zogeheten "Crown-dominion".
Als Britse kroonkolonie (sinds 1830) geniet Gibraltar zelfbestuur op gebied van binnenlandse zaken en rechtspraak. Groot-Brittannië is verantwoordelijk voor het buitenlandse beleid. Een gouverneur vertegenwoordigt de Britse kroon.
De Spanjaarden zouden willen dat Gibraltar bij Spanje hoort. In 1966 sloot Spanje voor korte tijd het grensverkeer naar en van Gibraltar en beperkte zowel de scheepvaart als de luchtvaart daarheen. In 1969 werd de grens volledig gesloten, wat grote problemen opleverde voor het wederzijdse woon-werkverkeer. Gibraltar moest in die tijd ook voor de eigen drinkwatervoorziening zorgen.
Na de dood van Franco verbeterden de betrekkingen en in 1982 werd de grens weer geopend, maar de Spanjaarden bleven vasthouden aan lastige grenscontroles, terwijl die aan de andere grenzen allang waren afgeschaft. Ook over de zeggenschap over de territoriale wateren in de Baai van Gibraltar hebben de nodige conflicten plaatsgevonden. Pas in december 2006 werd er een vliegverbinding geopend tussen Madrid en Gibraltar. Niettemin blijft het verboden om rechtstreeks van Britse in Spaanse territoriale wateren te varen: boten kunnen dus voorlopig geen passagiers van Gibraltar en Algeciras voor Marokko meenemen.
José Luis Rodríguez Zapatero en Tony Blair tekenden in september 2006 een akkoord dat de meeste problemen tussen beide landen en Gibraltar moet oplossen: de luchthaven van Gibraltar mag voortaan vluchten uit Spanje en de rest van de Europese Unie afhandelen, ze zal zowel door Britse als Spaanse ambtenaren worden bemand, de aanvliegroute mag door het Spaanse luchtruim lopen, de grensbepalingen worden versoepeld, Spanje zal meer telefoonlijnen naar Gibraltar aanleggen en een langlopend conflict over pensioenbetalingen van Spaanse voormalige arbeiders in Gibraltar is bijgelegd.
Begin december 2006 stemden de bewoners in een referendum voor een nieuwe grondwet.
Nu Gibraltar op meer autonomie afstevent, is de stad op zoek naar nieuwe bronnen van inkomsten. Die heeft ze gevonden in de verkoop van goedkopere olie via drijvende brandstofpompen. Goed voor de economie misschien, maar een slechte ontwikkeling voor toerisme en milieu...

Juli 2013
Spaanse vissers hebben geprotesteerd tegen de plannen van de Britse autoriteiten in het opnieuw opgeflakkerde conflict rond Gibraltar. Begeleid door schepen van de Guardia Civil voeren meer dan 50 Spaanse vissers met hun kotters naar visgronden waar Gibraltar aanspraak op maakt.
De regering in het Britse overzeese gebied had daar eind juli meer dan 70 betonblokken in zee laten kieperen om te verhinderen dat de Spanjaarden sleepnetten zouden kunnen uitgooien. Spanje verstrengde daarop de controle aan de grensovergang naar Gibraltar.
Verschillende Britse patrouilleboten belemmerden daarop de vissers de omstreden vangstzone te bereiken. De bemanningen van de Spaanse en Britse schepen slingerden scheldwoorden naar elkaars hoofd, maar tot echte agressie kwam het niet.
De Britse premier David Cameron heeft de Europese Unie gevraagd zo snel mogelijk waarnemers naar Gibraltar te sturen. De rots aan de zuidpunt van het Iberisch schiereiland behoort sinds 300 jaar tot Groot-Brittannië, maar wordt door Spanje geclaimd.