vlag Guinee G U I N E E Wikipedia Landenweb
Opp.: 245.857 km² (8 x België)    Inw.: 10 miljoen (2009)   (41 inw./km²)    Regeringsvorm: republiek    Hoofdstad: Conakry   Religie: islam

locatie Guinee Guinee

Guinee ligt aan de Atlantische Oceaan, tussen Guinee-Bissau en Sierra Leone.
De kuststreek is vrijwel vlak, oplopend naar heuvelachtig en bergachtig in het oostelijke binnenland. Het hoogste punt is Mont Nimba (1752 meter).
Qua klimaat is dit land een van de natste van West-Afrika.

Politiek
Eeuwenlang was het land erg afgesloten van de buitenwereld, maar hier komt langzaam verandering in. Guinee, wat “vrouw” betekent, wordt gezien als een land met veel geheime rituelen en een rijke cultuur: de “Tuin van West-Afrika”.
Guinee is onafhankelijk van Frankrijk sinds 2 oktober 1958.
De eerste president was Sékou Touré: hij voerde een socialistisch georiënteerde politiek.
In 1984 werd hij na een staatsgreep door het leger opgevolgd door generaal Lansana Conté. Tijdens diens bewind werden drie maal presidentsverkiezingen gehouden (1993, 1998 en 2003), die echter sterk werden bepaald door onregelmatigheden. Een effectieve oppositie was er niet.
Vanaf 2006 werd de macht van Conté bedreigd door stakingen en opstanden. Op 23 december 2008, een dag na de dood van de president, greep het leger de macht met een staatsgreep. Kapitein Moussa Dadis Camara verklaarde zich de dag erna president.

'Ik zal de Mandela van Guinee zijn,' verklaarde Alpha Condé toen hij eind 2010 president werd. De verwachtingen waren hooggespannen: Condé, geboren in 1938, was decennialang de grote opposant. Op zijn vijftiende ging hij in Frankrijk studeren, waar hij vele studenten- en andere verenigingen leidde en kritiek leverde op het bewind van Ahmed Sékou Touré. Die reageerde op zijn eigen wijze: hij veroordeelde Condé bij verstek tot de doodstraf.
In de jaren negentig kwam er democratisering na dertig jaar autoritair bewind en Condé kon deelnemen aan verkiezingen -of toch op papier. In 1998 werd hij opgepakt. Overal eiste men zijn vrijlating. Die kwam er in 2001, een historisch moment.
Als president kreeg Condé advies van onder meer de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros en de Britse ex-premier Tony Blair. Maar de twijfel of hij zijn beloften wel zal houden groeit. Hij speelt met het voornemen de grondwet te wijzigen zodat er een derde ambtstermijn voor hem in zit.

Activist willekeurig aangehouden!
Saïkou Yaya Diallo, coördinator van de oppositiegroep Nationaal Front voor de Verdediging van de Grondwet (FNDC), werd op 7 mei gearresteerd en vastgehouden, na incidenten tijdens een conferentie van een politieke partij. Op de dag van zijn arrestatie was hij ook van plan deel te nemen aan een radioshow. Zijn arrestatie is een duidelijke poging om hem de mond te snoeren.
Op 12 mei werd hij beschuldigd van "mishandeling, geweld, bedreigingen en openbare beledigingen" en overgebracht naar de gevangenis van Conakry. Saïkou Yaya Diallo lijdt aan chronische diabetes, wat een streng dieet en een strikte behandeling vereist. In de gevangenis zijn er al tientallen gevallen van Covid 19 gemeld. Enkelen zijn er al aan gestorven. Men vreest terecht dat zijn gezondheid in gevaar is.
Het FNDC werd in oktober 2019 opgericht om te protesteren tegen een mogelijke grondwetswijziging waardoor president Condé voor een derde keer verkozen kan worden.