vlag Italië I T A L I E Wikipedia Landenweb
Opp.: 301.318 km² (10 x België)    Inw.: 58,1 miljoen (2007)   (193 inw./km²)    Regeringsvorm: republiek    Hoofdstad: Rome   Religie: katholiek

locatie Italië Italië

Italië is een land in Zuid-Europa. In het noorden grenst Italië aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. De rest van het land wordt omringd door de Tyrreense Zee, de Middellandse Zee, de Ionische Zee en de Adriatische Zee. De eilanden Sicilië, Sardinië en Elba en een aantal kleinere eilanden behoren eveneens tot Italië.
Ongeveer 75% van Italië is bergachtig of heuvelachtig en ruwweg 20% van het land is bebost. Er zijn smalle stroken van laagland langs de Adriatische kust en de delen van de Tyrreense kust.
In het noorden van het land liggen de Alpen en de Dolomieten en verder strekken de Apennijnen zich uit van Genua in het noorden tot voorbij Napels in het zuiden.
In het noorden liggen de grote meren: het Lago Maggiore, het Lago di Como en het Lago di Garda.
De Po is veruit de belangrijkste waterloop: de meeste Alpenrivieren monden hierin uit en het is de slagader van een grote laagvlakte, een agrarisch gebied en graanschuur.
Italië is rijk aan natuurschoonheid: de majestueuze Alpen in het noorden, de glooiende heuvels van Umbrië en Toscane en het ruwe landschap van de zuidelijke Apennijnen. De baai van Napels, die door de Vesuvius wordt overheerst, is één van de mooiste baaien van de wereld. Naast de beroemde vulkaan de Vesuvius bij Napels heeft Italië nog een aantal actieve vulkanen, zoals de Etna en de Stromboli.

Politiek
De hoofdstad van Italië is Rome. Daarin bevindt zich het onafhankelijke Vaticaanstad, waarvan de paus het hoofd is. Een tweede onafhankelijke enclave binnen de Italiaanse grenzen is San Marino.
Na de ineenstorting van het fascistisch regime werd de monarchie ter discussie gesteld. In een referendum, gehouden op 2 juni 1946, koos een ruime meerderheid van de bevolking voor een democratische republiek. De democratische republikeinse grondwet trad op 1 januari 1948 in werking. De fascistische partij (PNF) werd verboden.
De president vervult voornamelijk een ceremoniële functie.
Italië is sinds de jaren vijftig lid van de NAVO en vanaf de oprichting ervan lid van de Europese Gemeenschap.

De Roma!
"Alle Roma-kampen moeten afgebroken worden en de bewoners moeten uitgewezen of opgesloten worden." Zo sprak de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni op 11 mei 2008 in de krant La Repubblica. Op diezelfde dag, en op 13 mei, werden Roma-kampen in brand gestoken in de buitenwijken van verschillende Italiaanse steden.
De gewelddadige incidenten tegen de Roma-gemeenschap worden in verband gebracht met de veranderde houding van de Italiaanse overheid die zich meer en meer anti-Roma en anti-immigranten opstelt. Dit heeft waarschijnlijk bijgedragen tot een klimaat waarin verbaal en fysiek geweld tegen Roma als gerechtvaardigd beschouwd worden.
Verschillende Italiaanse politici deden stigmatiserende uitspraken over Roma. De adjunct-burgemeester van Milaan, Riccardo de Corato, wil het aantal Roma in de stad beperken en duizenden van hen uitwijzen.
Op 11 mei 2008 werden er molotovcocktails gegooid naar een Roma-kamp in Novara, in de buurt van Milaan. De bommen ontploften, maar veroorzaakten geen brand omdat het net geregend had.
Italië wordt scherp bekritiseerd omwille van de recente acties tegen Roma. Volgens het hoofd van het Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten van de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa (OVSE), Christian Strohal, is "de huidige stigmatisering van Roma in Italië gevaarlijk, omdat ze uitmondt in oplaaiende spanningen en een groeiend risico op geweld." De Europese Commissie en het Europees Parlement hebben ook al kritiek geuit op de situatie van de Roma in Italië.

provincies!