vlag Jamaica J A M A I C A Wikipedia     Landenweb

Opp.: 10.991 km² (1/3 x België)      Inw.: 3 miljoen (2017)   (273 inw./km²)     Regeringsvorm: parlementaire monarchie     
Hoofdstad: Kingston     Religie: protestantisme (61%)

locatie Jamaica

Jamaica is een eiland in het Caribisch gebied, gelegen ten zuiden van Cuba en ten westen van het eiland Hispaniola (Haïti plus de Dominicaanse Republiek).
Ongeveer twee derde van het eiland, met name het westen en het centrum, wordt gedomineerd door een bergketen die grotendeels bestaat uit kalksteenformaties. Deze bergen bereiken een hoogte van max. 900 m. Aan de noordzijde lopen de hellingen vrij steil af richting kust. Onder zeeniveau zetten deze steile hellingen zich voort tot op grote diepte tot aan de Caymantrog. Aan de zuidkust vindt men laagvlaktes, moerassen en brede zandstranden.
Het oostelijk deel, met de Blue Mountains, is onderdeel van een bergketen die zich vanaf Hispaniola via Jamaica tot in Cuba uitstrekt. Delen van deze keten bevinden zich nu onder zeeniveau. De top van de Blue Mountains ligt boven de 2200 m.
Jamaica is 235 km lang en varieert van 35 tot maximaal 82 km breed. Het is qua grootte het derde eiland van het Caribisch gebied na Cuba en Hispaniola. Tot Jamaica behoren de eilandengroepen Morant Cay en Pedro Cay in het zuiden.
Jamaica is zo’n 60 miljoen jaar geleden ontstaan toen door een opwaartse druk en een daling van de zeespiegel veel vulkaankegels boven zeeniveau kwamen te liggen. De eilanden die zo ontstonden, werden daarna geleidelijk aan omringd door gordels van koraalkalksteen.
Er lopen meer dan 120 rivieren over het eiland. Sommige rivieren verdwijnen ineens onder de grond en komen kilometers verder weer boven de grond.
Jamaica ligt in een aardbevingenzone: in 1692 werd Port Royal verwoest en in 1907 Kingston.

Jamaica heeft een tropisch klimaat met vele uren zon per dag. De hoge temperaturen worden in de bergen getemperd door de hoogte en aan de noordkust door de verkoelende noordoostpassaatwind (Doctor’s Breeze). De gemiddelde temperatuur varieert aan de kust van 25 tot 32°C en is vrij constant. De koelste periode van het jaar loopt van december tot maart.
Gemiddeld valt er in Jamaica bijna 2000 mm per jaar, maar dat kan van streek tot streek sterk verschillen.
De periode van augustus tot oktober is het “hoogseizoen” van de orkanen. In 1988 werd Jamaica getroffen door de orkaan Gilbert. De landbouw, bedrijven, infrastructuur en gebouwen hadden zwaar te lijden onder deze orkaan die een spoor van vernieling achterliet. Gilbert kostte 45 mensen het leven.

Jamaica

Politiek
Jamaica is lid van het Gemenebest van Naties, met koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk als staatshoofd. Jamaica is onderverdeeld in 3 counties en 14 parishes.
In 1944 kreeg Jamaica een vorm van zelfbestuur: de status van Kroonkolonie werd afgeschaft en er werden verkiezingen gehouden. Veertien jaar later trad Jamaica toe tot de West-Indische Federatie, een samenwerkingsverband van Britse eilanden in het Caribisch Gebied. Tijdens een referendum in 1961 wezen de Jamaicanen deze samenwerking echter af en kozen voor onafhankelijkheid, die er kwam op 6 augustus 1962. Wel bleef het land lid van het Britse Gemenebest, net als veel andere voormalige Britse kolonies.
In de eerste tien jaar van het onafhankelijke Jamaica ging het het land economisch voor de wind. Er werd geïnvesteerd in de winning van bauxiet en in de toerismesector.
Maar onder de armen ontstond meer en meer het gevoel dat zij onvoldoende deelden in de toenemende welvaart. Bij de verkiezingen van 1972 kwam de People's National Party (PNP) van Michael Manley aan de macht. Hij probeerde de omstandigheden voor arbeiders te verbeteren, onder meer door een minimumloon in te voeren.
Ondertussen ging het economisch steeds slechter met het land: het ging immers gebukt onder een hoge schuldenlast en ondervond tevens grote hinder van de in het slop geraakte wereldeconomie. In de sloppenwijken van Kingston kwam het geregeld tot uitbarstingen. Manley won de verkiezingen van 1976, waarop hij zijn socialistische programma verder uitbreidde. Grote bedrijven werden genationaliseerd en Jamaica haalde banden aan met Cuba en de Sovjet-Unie. Economisch werd dat echter een ramp en Manley werd bij de volgende verkiezingen in 1980 verpletterend verslagen.

Manley werd opgevolgd door Edward Seaga, die een volstrekt andere koers voer. Hij verbrak de banden met communistische landen en richtte zich op de Verenigde Staten. Genationaliseerde bedrijven werden weer privé-bezit. Verder werd het Internationale Monetaire Fonds (IMF) te hulp geroepen om de economie uit het slop te halen.
Door de daling van de wereldprijs voor aluminium werden enkele bauxietmijnen op Jamaica gesloten. Gecombineerd met de harde bezuinigingsmaatregelen op last van het IMF, zorgde dat voor grote onrust in Jamaica.
De criminaliteit en het straatgeweld namen hand over hand toe, en het eiland werd een centrum van drugssmokkel. Tot overmaat van ramp werd Jamaica in 1988 getroffen door de orkaan Gilbert, die enorme schade aanrichtte.
In 1989 kwam Michael Manley weer aan de macht, maar inmiddels had hij zijn socialistische ideeën laten varen. Hij trad in 1992 om gezondheidsredenen af en werd opgevolgd door P.J. Patterson.
Hoewel er enkele andere politieke partijen zijn, werd en wordt de Jamaicaanse politiek bepaald door de PNP en de JLP die bij verkiezingen samen steevast meer dan 99% van de stemmen halen.


Einde aan straffeloosheid politiegeweld!
Shackelia Jackson wil gerechtigheid voor haar broer Nakiea. In december 2014 werd hij tijdens zijn werk doodgeschoten door de politie. Die zegt dat ze op zoek waren naar een overvaller met dreadlocks. Toen Nakiea op verzoek van de agenten de deur opende, gingen zij naar binnen en schoten hem dood. Omdat Nakiea ook dreadlocks had, ging de politie ervan uit dat hij de overvaller was.
Volgens Shackelia is haar broer onschuldig. Ze wil dat de dood van Nakiea wordt onderzocht en dat de dader wordt berecht. Maar ze komt ook op voor andere slachtoffers van politiegeweld. De autoriteiten van Jamaica doen er immers weinig aan om politiegeweld tegen te gaan en om daders voor de rechter te krijgen. Eén politieagent werd weliswaar aangeklaagd, maar het onderzoek werd gestaakt nadat een getuige te bang was om voor de rechtbank te verschijnen. Shackelia en haar familie worden door de politie zwaar geïntimideerd. Zo willen ze voorkomen dat ze hun acties voor gerechtigheid voortzetten.