vlag Japan J A P A N Wikipedia Landenweb
Opp.: 377.873 km² (12 x België)    Inw.: 127,5 miljoen (2007)   (337 inw./km²)    Regeringsvorm: parlementaire monarchie (keizerrijk)   
Hoofdstad: Tokio   Religie: shintoïsme, boeddhisme

locatie Japan Japan

Japan bestaat voornamelijk uit vier grote eilanden (Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu). Honshu is het grootste eiland en het heeft de belangrijkste steden.
Ook de Ryukyu-eilanden in het zuiden behoren tot Japan.
Op Hokkaido ligt een gebied waar onder meer de Ainu wonen, de oorspronkelijke bewoners van Japan.
De algemene eigenschappen van de vier belangrijke eilanden zijn: besneeuwde steile bergen (waaronder de beroemde vulkaan Fuji), korte rivieren, beboste hellingen, onregelmatige en mooie meren en kleine, vruchtbare vlaktes. Op het gecultiveerde land, dat slechts 11% van het totale landgebied van Japan vormt, is de bevolkingsdichtheid zeer hoog.

Politiek
De overheid in Japan is gebaseerd op de grondwet van 1947, die verklaart dat de keizer van Japan dient als "symbool van de staat", maar dat de soevereiniteit bij de bevolking ligt".
Hirohito was keizer vanaf 1926 tot zijn dood in 1989. Hij werd opgevolgd door zijn zoon, Akihito.
De meeste politieke partijen in Japan zijn klein en de leden zijn hoofdzakelijk professionele politici. Japan heeft momenteel meer dan 10.000 politieke partijen, de meeste zijn lokaal en regionaal.
De Liberale Democratische Partij (LDP) is vrij conservatief en steunt een alliantie met de Verenigde Staten en de wederzijdse veiligheidspacten tussen de twee landen.
De Sociale Democratische Partij (SDP) was lang de belangrijkste rivaal van de LDP. In 1994 vormde de partij echter een regeringscoalitie met de LDP.

Troostmeisjes
In oorlogszones over heel de wereld werd en wordt nog altijd seksueel geweld gebruikt tegen vrouwen. Gedurende eeuwen waren verkrachingen iets dat bijna automatisch bij oorlog hoorde. Seksueel geweld wordt met opzet gebruikt als een oorlogswapen, enerzijds om de tegenpartij te demoraliseren en anderzijds om de soldaten "amusement" te verschaffen. De daders blijven meestal ongestraft.
Een triest voorbeeld hier was het systeem ingesteld door het Japanse keizerlijke leger voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vrouwen die hiervan het slachtoffer waren, werden eufemistisch "troostmeisjes" genoemd. In werkelijkheid waren het seksslavinnen, die tegen hun wil vastgehouden werden, verkracht, gemarteld, gebrutaliseerd, jarenlang. Het ging om vrouwen in China, Taiwan, Borneo, Filippijnen, Singapore, Maleisië, het vroegere Birma, Indonesië en aan aantal eilanden in de Stille Oceaan. Hun aantal wordt geschat op meer dan 200.000. Sommigen werden dicht bij huis vastgehouden, maar anderen werden van land naar land meegenomen om dicht bij de soldaten te zijn. De meesten waren niet eens twintig.
Zestig jaar na het einde van de oorlog heeft de Japanse regering nog steeds de verantwoordelijkheid niet op zich genomen voor deze misdaden. De overlevenden wachten nog altijd op officiële compensatie en op een duidelijke verontschuldiging waardoor ze hun menselijke waardigheid kunnen terugwinnen.
Toen de geallieerden na de oorlog een internationaal tribunaal instelden voor het Verre Oosten om Japanse oorlogsmisdadigers te berechten, kwamen de "troostmeisjes" niet eens ter sprake. Enkel in Indonesië, waar Nederland een militair tribunaal had ingesteld, werden tien Japanse soldaten veroordeeld voor de seksuele slavernij van 35 Nederlandse vrouwen.
Allerhande getuigenissen hebben de internationale wetgeving beïnvloed. Hierdoor werden na de conflicten in voormalig Joegoslavië en in Rwanda seksuele misdrijven vervolgd. Het Statuut van Rome gaat nog een stap verder. Het erkent nadrukkelijk seksuele slavernij als een misdaad tegen de menselijkheid. Amnesty International dringt er dan ook op aan dat Japan onmiddellijk het Statuut van Rome ratificeert, wat het al beloofde bij de oprichting ervan in 2002.

Doodstraf voor man met verstandelijke beperking!
Matsumoto Kenji werd veroordeeld op 17 september 1993 voor een overval en een moord die hij samen met zijn broer pleegde. De rechter erkende dat Kenji onder invloed stond van zijn broer en niet tegen hem kon ingaan.
Kenji ging dan ook in beroep tegen zijn veroordeling maar dat werd afgewezen. Hij kan op elk moment geëxecuteerd worden. Zijn broer pleegde enige tijd geleden zelfmoord.
Kenji heeft sinds zijn geboorte een verstandelijke beperking ten gevolge van een kwikvergiftiging. Hij heeft daardoor een zeer laag IQ waardoor hij kwetsbaar was tijdens politieverhoren. Volgens zijn advocaat zou de politie hem gedwongen hebben te bekennen door hem tijdens het verhoor eten aan te bieden en te zeggen dat hij 'een echte man' moest zijn. De rechter oordeelde dat hij mentaal bekwaam genoeg was om ter dood veroordeeld te worden en dat zijn bekentenis betrouwbaar was.
De gezondheid van Kenji is slecht. Hij zit in een rolstoel en lijdt aan ernstige waanstoornissen. Zijn advocaat vreest dat Kenji door zijn verstandelijke beperking zijn dossier, gerechtelijke procedure maar ook zijn straf niet begrijpt. Bovendien kan hij door zijn beperking ook niet goed communiceren met zijn advocaat die daardoor essentiële informatie mist die Kenji zou kunnen helpen.