vlag Jordanië J O R D A N I E Wikipedia Landenweb
Opp.: 89.328 km² (3 x België)      Inw.: 10,3 miljoen (2006)   (115 inw./km²)      Regeringsvorm: parlementaire monarchie
Hoofdstad: Amman     Religie: islam

locatie Jordanië Jordanië

Jordanië is een land in het Midden-Oosten en gelegen ten oosten van Israël en de Westelijke Jordaanoever (onderdeel van de Palestijnse Gebieden), met als grens de rivier de Jordaan en de Dode Zee (een zoutmeer, gedeeld met Israë:l en Palestina). Verder is het land gelegen naast Syrië in het noorden, Irak in het noordoosten en Saoedi-Arabië in het zuidoosten. In het zuiden is er via de Golf van Akaba toegang tot de Rode Zee.
Door watergebruik voor irrigatie is de Jordaan bijna geheel opgedroogd en is de monding verzand.
90% van het grondgebied is woestijn. Een nauwe strook langs de oostelijke oever van de Jordaan is, vooral dankzij irrigatie, een vruchtbare streek waar aan land- en vooral tuinbouw wordt gedaan. Verder zijn in het noordwesten enkele bossen te vinden.
Het noordwesten van het land behoort tot het mediterrane gebied, de rest van het land is woestijn.

Politiek
In 1997 probeerde Koning Hoessein een bemiddelende rol in het stagnerende vredesproces in Israël te vervullen, maar in zijn eigen land werd dat niet erg gewaardeerd. Het conflict tussen regering en oppositie verdiepte zich toen de Moslimbroederschap en haar politieke tak, het Islamitisch Actiefront, besloten de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden in november 1997 te boycotten. Linkse en pan-Arabische politieke partijen en vele bekende Jordaanse politieke persoonlijkheden sloten zich hierbij aan, waarmee voorlopig een einde kwam aan het Jordaanse experiment met de democratie.
In 1998 nam het verzet in Jordanië tegen Israël toe door de tegenwerkende Israëlische premier Netanyahu. Koning Hoessein bleef zich evenwel inspannen om het vastgelopen vredesproces tussen Israël en de Palestijnen weer op gang te brengen, ondanks zijn behandeling van kanker.
Begin 1999 maakte koning Hoessein een einde aan een paleiscoup; zijn broer kroonprins Hassan werd als troonopvolger ontslagen ten gunste van zijn zoon Abdoellah. Op 7 februari overleed Hoessein en zijn zoon werd als Abdoellah II beëdigd tot de nieuwe koning. De oudste zoon van Hoessein en koningin Noor, Hamza, werd de nieuwe kroonprins. Abdoellahs benoeming van de conservatief Abd al-Rauf al-Rawabdeh tot premier betekende een tegenvaller voor progressief Jordanië, maar in de tweede helft van het jaar leek Abdoellah zijn democratiseringsbelofte waar te maken.
Op 30 augustus 1999 sloot Jordanië alle kantoren van HAMAS en werden verschillende leiders opgepakt en later het land uitgezet.
Abdoellah II zette het buitenlands beleid van zijn vader in grote lijnen voort en ondersteunde het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. Hij bemoeit zich intensief met de samenstelling van de regering. Het kabinet dat de koning na de parlementsverkiezingen in het najaar van 2003 samenstelde onder leiding van premier Faisal Fayez wijzigde hij een jaar later ingrijpend. Op 7 april 2005 verving de koning het kabinet opnieuw door een hervormingsgezinder regeringsploeg onder leiding van premier Adnan Badran. Prioriteiten van de opeenvolgende kabinetten zijn bestuurlijke hervormingen, verbetering van de effectiviteit van het overheidsbeleid en verbetering van de economische situatie geweest.
In november 2007 waren er parlementsverkiezingen waar regeringsgetrouwe groeperingen wonnen en de politiek gematigde Nader Dahabi tot premier werd gekozen.
In augustus 2008 bezocht koning Abdoellah Irak als eerste Arabische leider sinds de Amerikaanse bezetting van 2003.
In juli 2009 veroordeelde een militair tribunaal een Al-Qaedamilitant tot de doodstraf vanwege de moord op een Amerikaanse diplomaat in Amman.
In november 2010 werden parlementsverkiezingen gehouden en die werden door de regeringskandidaten gewonnen.
In 2011 bereikte de Arabische lente ook Jordanië en werden verschillende wijzigingen in de regeringsploeg doorgevoerd door de koning. In april 2012 trad de nieuwe premier Fayez al-Tarawneh aan.
In september 2014 nam Jordanië als een van de vier Arabische landen deel aan bombardementen op IS in Syrië. In februari 2015 werd de wereld opgeschrikt door beelden van het levend verbranden van een gevangen genomen piloot door IS. Jordanië reageerde door de strijd tegen IS op te voeren.

Zaatari
Sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië heeft Jordanië gigantische hoeveelheden vluchtelingen opgevangen, maar in februari 2016 verklaarde koning Abdullah dat het verzadigingspunt bereikt was. In augustus 2017 werd de grens tussen Irak en Jordanië weer geopend na successen in de strijd tegen IS. Nog in augustus van dat jaar bestond Zaatari, het grootste vluchtelingenkamp in het land, vijf jaar. Wat begon als een tijdelijk kamp was geëvolueerd naar een semipermanente stad met meer dan 80.000 Syrische vluchtelingen.
Bovendien hebben al ongeveer 600.000 vluchtelingen asiel aangevraagd!
Samen met de toestroom aan vluchtelingen kwamen er ook meer hulporganisaties en medewerkers om de levensomstandigheden te verbeteren. Ondertussen hebben de tenten plaats geruimd voor caravans en wooncontainers. De erbarmelijke omstandigheden worden aangepakt met de aanleg van straten, waterleidingen, rioleringen en een elektriciteitscentrale op zonne-energie.
Daarbovenop is er ook een bruisende economie ontstaan met een paar duizend informele winkels en bedrijven. Er zijn kappers, restaurants, tapijtverkopers, groothandelaars, ziekenhuizen, maar vooral: scholen en kinderdagverblijven. Bijna 21.000 kinderen krijgen er een educatieve opleiding.
Ondanks de vele vorderingen staat het kamp nog voor grote uitdagingen. 25 procent van de kinderen in het kamp zit nog niet aan de schoolbanken. De bevolking blijft stijgen, met ongeveer 80 boorlingen per week.
Onder de mensen is armoede troef. Volgens UNICEF werken meer dan 3.300 kinderen voltijds om zichzelf en hun familie in leven te kunnen houden. Die financiële nood leidt op zijn beurt ook tot gedwongen kindhuwelijken op vaak nog heel jonge leeftijd. Het leven in Zaatari is dus nog niet te vergelijken met een normaal leven en de meest vurige wens is en blijft het einde van de Syrische oorlog, zodat iedereen weer naar huis kan en kinderen weer kind kunnen zijn.

In de cel voor bericht op social media!
De 17-jarige Jemenitische vluchteling Tujan al-Bukhaiti wordt in Jordanië aangeklaagd voor godslastering. Ze plaatste berichten op sociale media over religieuze en intellectuele onderwerpen. Tujan al-Bukhaiti kan bij veroordeling een maand gevangenisstraf krijgen.
Op 11 december 2019 werd Tujan uit haar klas gehaald. Ze moest van de school onmiddellijk ophouden met het delen van online berichten ‘die niet stroken met de overtuigingen van de school’. Ze weigerde en werd geschorst. Tujan deelde haar verhaal online en de school reageerde op Facebook met een uitspraak dat ze giftige gedachten aan het verspreiden was.