vlag Laos L A O S Wikipedia Landenweb
Opp.: 236.800 km² (8 x België)    Inw.: 6,5 miljoen (2007)   (28 inw./km²)    Regeringsvorm: volksrepubliek    Hoofdstad: Vientiane   Religie: boeddhisme

Laos is een land in Zuidoost-Azië en grenst aan Myanmar, China, Vietnam, Cambodja en Thailand.
Het is het enige land in Pacifisch Azië dat geen kustlijn heeft.
Het landschap is grotendeels erg ruw bergachtig terrein met hier en daar wat vlakke gebieden, voornamelijk rondom de rivier de Mekong. Het hoogste punt is Phou Bia met 2817 m.

locatie Laos Laos

Politiek
In 1960 werd de rechtse regering van Laos door een militaire staatsgreep onder leiding van de jonge officier Kong Le omvergeworpen. Toen Generaal Phoumi Novasan een tegenaanval lanceerde om een einde te maken aan de communistische guerrilla, kreeg hij militaire steun van de Verenigde Staten. Zo begon de Tweede Indochinese Oorlog, later bekend als de Vietnamoorlog. Boven Laos werden meer bommen afgeworpen dan in de Tweede Wereldoorlog op Duitsland en Japan samen.
Kort na de oorlog grepen de communistische en neutrale groeperingen de macht in 1975 en riepen de Democratische Volksrepubliek Laos uit. Koning Savang Vatthana en koningin Khamphoui traden af en werden opgesloten in een interneringskamp.
Op 14 augustus 1991 nam de volksassemblee van Laos voor het eerst sinds het overnemen van de macht door de communisten een motie aan. Op basis van zware economische problemen en de ineenstorting van de Sovjet-Unie ging Laos een openings- en hervormingsbeleid voeren met als doel de planeconomie te vervangen door een gemengde economie.
In de speciale zone Saisombun, noordoostelijk van Vientiane zijn vandaag de dag nog Hmong-strijders -een etnische minderheidsgroep- actief welke de strijd niet opgegeven hebben. In deze regio vinden nog regelmatig incidenten plaats en bestaat een levende handel in opium.

Vrijheid van meningsuiting, van vereniging en van godsdienst is nog steeds aan ernstige beperkingen onderhevig.