vlag Madagaskar M A D A G A S K A R Wikipedia Landenweb
Opp.: 587.041 km² (19 x België)    Inw.: 20 miljoen (2008)   (34 inw./km²)    Regeringsvorm: republiek    Hoofdstad: Antananarivo  
Religie: volksgeloof, christendom

locatie Madagaskar Madagaskar Madagaskar is een eiland ten oosten van het vasteland van Afrika, ervan gescheiden door de Straat van Mozambique. Het is het vierde grootste eiland ter wereld, na Groenland, Nieuw-Guinea en Borneo.
In het centrum is Madagaskar 1000-1500 m hoog, met rode rotsformaties (door de roesting): men spreekt dan ook van het "Rode Eiland".
De oostkust heeft een opeenvolging van steile kusten met bomen, ontboste delen, klein struikgewas, moerassige gebieden die uiteenlopen in lagunes en een smalle kuststrook van 50 km breed. Aan de westkust treft men grote vlaktes aan, hetzij alluviale (slib) hetzij sedimentaire (afzetting van gesteente).
Madagaskar heeft een unieke flora en fauna die zich deels onafhankelijk heeft ontwikkeld van het vasteland van Afrika. De bekendste dierengroep zijn de lemuren, een gevarieerde groep halfapen die enkel op dit eiland voorkomen.

Politiek
Mogelijk zo'n 2000 jaar geleden kwamen de eerste inwoners naar het eiland, vanuit het oosten van Afrika en de Indonesische archipel.
Tussen 1894 en 1960 was het koninkrijk Madagaskar een Franse kolonie.
Bij de onafhankelijkheid werd Philibert Tsiranana de eerste president. Begin jaren 70 namen militairen de macht over met als doel van Madagaskar een socialistisch paradijs te maken. De grote leider van de Malagassische Revolutie was de "Rode Admiraal" Didier Ratsiraka.
Het doel van een socialistisch paradijs werd evenwel niet verwezenlijkt. De economie raakte in het slop.
In 1982 kreeg de overheid een structureel financieel/economisch hervormingsprogramma opgelegd van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) in ruil voor geldelijke steun.
In 1991 werd de democratie hersteld. Bij de verkiezingen van 1993 kwam Albert Zafy aan de macht.
In 1997 keert Didier Ratsiraka - nu als democratisch gekozen president - terug als staatshoofd van Madagaskar. Zijn aanvankelijke populariteit daalde echter aan het begin van het nieuwe millennium omdat de economische situatie slecht bleef.

Marc Ravalomanana, fabrikant en miljonair, won de verkiezingen van december 2001, maar wegens verzet van de verslagen president Ratsiraka en diens aanhang (en de daarmee gepaard gaande onlusten) kon hij pas 6 maanden later beëdigd worden.
Begin 2009 werd Ravalomanana's presidentschap uitgedaagd door de 34-jarige burgemeester van Antananarivo, Andry Rajoelina. Dit gebeurde temidden van grootschalige oppositionele protesten en onlusten in de stad. Rajoelina kwam in opstand vanwege de vermeend autocratische en corrupte regeerstijl van de president.
Op 18 maart 2009 bevestigde het Grondwettelijk Hof, de hoogste gerechtelijke instantie, dat de overdracht van de macht van president Marc Ravalomanana via het leger aan oppositieleider Andry Rajoelina, een feit was. Rajoelina werd dus officieel overgangspresident.
De Afrikaanse Unie, die de gang van zaken in Madagaskar veroordeelt, had het leger nochtans opgeroepen de macht niet over te dragen. De nieuwe sterke man heeft beloofd binnen de twee jaar verkiezingen te houden. Tevens wil hij de grondwet veranderen. Volgens de wet is hij met zijn 34 jaar immers zes jaar te jong om president te kunnen worden.
Tijdens een toespraak in de hoofdstad zei Rajoelina dat ex-president Ravalomanana voor de rechtbank zou worden gebracht. Hij beloofde ook politieke gevangenen vrij te laten en de voedselprijzen te verlagen.
Na het einde van de maandenlange machtsstrijd op Madagaskar bekritiseerde de regionale statenbond SADC (Southern African Development Community) het ondemocratische optreden van de oppositie. Voorzitter Kgalema Motlanthe benadrukte dat de bond ondemocratisch gedrag niet tolereert.
Rajoelina van zijn kant beschuldigde Ravalomanana, die in 2006 democratisch werd verkozen, van willekeur, machtsmisbruik en verduistering van overheidsgeld. In het bloedige conflict dat voorafging aan de machtsoverdracht, werden zeker 140 mensen gedood.
Na nog enkele machtswissels was het in december 2009 de beurt aan Camille Albert Vital om de regering te leiden.
Onder grote internationale druk en sancties werden in 2013 verkiezingen gehouden, waarbij zowel de ex-president als de huidige president werden uitgesloten van deelname.


Uit het jaarrapport 2010 van Amnesty International (2009)
Doodstraf: afgeschaft in de praktijk.
Levensverwachting: 59,9 jaar.
Sterftecijfer onder 5 jaar (m/v): 105/95 per 1000.
Alfabetisme onder volwassenen: 70,7 %.

Een politieke crisis lokte grootschalige mensenrechtenschendingen uit. Veiligheidstroepen gebruikten buitensporig geweld tegen demonstranten, waarbij tientallen mensen om het leven kwamen en honderden mensen gewond raakten. Leden van de oppositie werden willekeurig gearresteerd en gedetineerd.
De vrijheid van vreedzame vergadering en van meningsuiting werd aan banden gelegd. Het recht op een eerlijk proces werd met voeten getreden. Verantwoordelijken voor mensenrechtenschendingen gingen in de regel vrijuit.


Veroordeeld voor beschermen van het regenwoud!
Clovis Razafimalala woont op Madagaskar, waar palissanderbomen groeien. Daarvan wordt kostbaar tropisch hardhout gemaakt. Om te voorkomen dat de palissanderbomen verdwijnen, is het verboden de bomen te exporteren. Toch gaat de kap door, want de houthandel is zeer winstgevend.
In september 2016 werd Clovis gevangengezet en bijna een jaar later kreeg hij vijf jaar voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Hij zou demonstranten hebben aangemoedigd een regeringsgebouw te plunderen en documenten te verbranden. Maar dat is onmogelijk, want tijdens de demonstratie zat Clovis in een restaurant. Veel getuigen kunnen dat bevestigen, maar niemand van de getuigen is gehoord tijdens het onderzoek naar de aanklachten.
Clovis denkt dat hij is veroordeeld vanwege zijn activiteiten tegen de illegale export van palissanderbomen. Veel handelaren maken deel uit van machtige netwerken in het land. Met omkoping behouden zij hun invloed en kunnen zij hun illegale activiteiten ongehinderd voortzetten.