vlag Maleisië M A L E I S I E Wikipedia Landenweb
Opp.: 330.290 km² (10,5 x België)    Inw.: 31 miljoen (2017)  94 inw./km²)    Regeringsvorm: federale monarchie    Hoofdstad: Kuala Lumpur  
Religie: islam, boeddhisme

locatie Maleisië

Maleisië is een land in het zuidoosten van Azië. Het bestaat uit twee afzonderlijke delen die gescheiden worden door de Zuid-Chinese Zee: - Malakka (of West-Maleisië), dat in het noorden aan Thailand grenst, en dat Singapore in het zuiden insluit; - Oost-Maleisië, het noordelijkste gedeelte van het eiland Borneo, dat in het zuiden grenst aan Indonesië en dat Brunei in het noorden insluit.
Malakka beslaat ongeveer 40% van de oppervlakte van het land, maar meer dan 85% van de bevolking is hier woonachtig. Maleisië claimt ook een deel van de Spratly-eilanden ten noorden van Borneo.
Het klimaat is tropisch: het is er altijd vochtig en tussen 27 en 34 graden.

Politiek
Het schiereiland Malakka ontwikkelde zich als een voornaam Zuidoost-Aziatisch handelscentrum, toen de handel tussen China en India door de drukke Straat van Malakka toenam. Arabieren arriveerden in de 14de eeuw, gevolgd door Europese handelslieden in de 16de eeuw, waarna de Portugezen, Nederlanders en Britten achtereenvolgens de Straat van Malakka domineerden.
De Britse kroonkolonie van de Straits Settlements werd in 1826 opgericht en in de jaren daarop vergrootten de Britten hun controle over de rest van het schiereiland. Na de Japanse bezetting tijdens Wereldoorlog II groeide het streven naar onafhankelijkheid onder het volk en er kwam een communistische opstand. Het schiereiland werd in 1957 onafhankelijk onder de naam 'Federatie van Malaya'. De haven van Singapore maakte er geen deel van uit.
Een nieuwe federatie met de naam Maleisië werd op 16 september 1963 opgericht door het samengaan met Singapore en de Oost-Maleisische staten Sabah en Sarawak aan de noordkust van Borneo. De nog jonge staat werd gedwarsboomd door pogingen tot overname van Indonesië, Filipijnse aanspraken op Sabah en de uiteindelijke afscheiding van Singapore in 1965.
De federatie van Maleisië is een constitutionele monarchie. Koningen worden gekozen voor termijnen van vijf jaar uit de negen sultans van de staten van het schiereiland Malakka. De huidige koning is Muhammad V van Kelantan.

De Maleisische constitutie voorziet in vrijheid van godsdienst. Net als in een aantal andere landen in Zuidoost Azië is een tendens waarneembaar naar een verdere islamisering van de samenleving. Zo werd een sterk op de sharia gebaseerd wetsvoorstel betreffende familierecht ingediend, met negatieve gevolgen voor de positie van de vrouw.
Er zijn twee parallelle systemen van rechtspraak: civiel recht en islamitisch recht, gebaseerd op de sharia. Zo zijn bijvoorbeeld seksuele gemeenschap tussen ongehuwde personen en de consumptie van alcohol verboden en komen lijfstraffen als stokslagen voor. Het islamitisch recht geldt in theorie echter alleen voor moslims en het merendeel van de uitspraken gaat over familiezaken.
Voor beide typen rechtspraak bestaan aparte rechtbanken. In principe zijn de islamitische rechtbanken er alleen voor het islamitische bevolkingsdeel, maar het komt voor dat niet-moslims voor een islamitische rechtbank moeten verschijnen, bijvoorbeeld in het geval van gemengde huwelijken.
Sinds 2010 kunnen vrouwelijke juristen en rechters in islamitische rechtbanken dienen, niet-moslims zijn daar echter van uitgesloten.

Maleisië

De nieuwe "Power Rangers"-film (2017) komt gewoon in de bioscoop, ondanks het feit dat een van de personages homoseksueel is. Gedacht werd dat de film problemen zou opleveren net als "Beauty and the Beast" eerder in dezelfde maand, maar uiteindelijk werd dan toch groen licht gegeven. In de film is de gele Ranger, gespeeld door zangeres Becky G, lesbisch. Ze praat in de film openlijk over haar 'vriendinnenproblemen'.
In de weken ervoor was er ook al beroering toen duidelijk werd dat LeFou, het hulpje van Gaston, homoseksueel is in de nieuwe versie van de Disney-film. Het land wilde vervolgens dat een homoseksuele scène uit de film zou worden geknipt. In het overwegend islamitische land is homoseksualiteit immers illegaal. Disney gaf echter geen gehoor aan het verzoek.
Volgens "The Hollywood Reporter" heeft de enorme internationale media-aandacht de mensen mogelijk afgeschrikt om opnieuw in verweer te gaan.

Mensenrechten
Willekeurige arrestaties met langdurige detentie zonder aanklacht zijn en blijven mogelijk op grond van de Internal Security Act (ISA) uit 1960, een overblijfsel uit de koloniale overheersing. Dit belemmert in hoge mate de openbare discussie over het overheidsbeleid. Ook de Emergency (Public Order and Prevention of Crime) Ordinance van 1969 en de Dangerous Drug Act uit 1985 geven deze bevoegdheden. Vooral de ISA is recentelijk regelmatig gebruikt. Arrestanten kan het recht op juridische bijstand of communicatie worden onthouden. Waar voorgeleiding uitblijft is de politie, aangestuurd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de arrestaties en de situatie waarin de verdachten terecht komen..
De grondwet voorziet in een beperking van de vrijheid van meningsuiting en pers indien de veiligheid en de openbare orde dit vereisen, met als argument de multi-ethnische samenstelling van de maatschappij. De persvrijheid wordt beperkt door de Printing Press and Publications Act (1984). Jaarlijks te vernieuwen vergunningen leiden tot zelfcensuur. Een uitzondering hierop lijkt te worden gegeven door verschillende websites, zoals Malaysiakini, die ruimte laten voor oppositioneel nieuws. Voor elke openbare vergadering dient een politievergunning aangevraagd te worden. Zowel regering als oppositie houden dan ook geregeld grote manifestaties achter gesloten deuren. De verkiezingscampagne is zeer actief, maar aangevraagde politievergunningen voor campagnes komen niet altijd op tijd.

De op het vasteland wonende inheemse volkeren, de Orang Asli, en de inheemse bevolking van Sarawak en Sabah kampen met het probleem van de erkenning van hun eigendomsrechten op het land.
Werknemers zijn in het algemeen vrij om lid te worden van vakbonden, die evenwel geen enkele macht hebben

In augustus 2016 ging de nieuwe Nationale Veiligheidswet van kracht. Volgens Human Rights Watch is de wet een onderdrukkingsmiddel en moet ze zo snel mogelijk ingetrokken worden.
Dankzij de wet krijgt de speciale raad onder premier Najib Razak ruime bevoegdheden om een gebied aan te duiden als zogenaamd veiligheidsgebied. In dergelijke gebieden is de politie aan minder restricties onderworpen en kan ze arrestaties en huiszoekingen verrichten zonder bevelschrift. Een regio wordt voor zes maand tot veiligheidsgebied verklaard en die periode kan ongelimiteerd verlengd worden.
Er is heel wat bezorgheid dat deze nieuwe wet zal gehanteerd worden als achterdeurtje voor ernstige mensenrechtenschendingen, met als verantwoording dat de regering enkel de bevolking wil beschermen tegen terreurdreiging. Nochtans had premier Najib in september 2011 de beruchte Interne Veiligheidswet afgeschaft en tegelijk nieuwe wetten beloofd om de fundamentele rechten en vrijheden te beschermen. De nieuwe Nationale Veiligheidswet legt echter nog meer beslissingsmacht bij de premier.

Voorjaar 2017
Twee van de elf Maleiers die werden vastgehouden in Noord-Korea hebben het land toch kunnen verlaten. De twee werkten voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP).
Noord-Korea verbood Maleiers het land te verlaten als reactie op een uitreisverbod voor Noord-Koreaanse burgers in Maleisië. De spanning tussen Maleisië en Noord-Korea was hoog opgelopen nadat Kim Jong-nam, de halfbroer van leider Kim Jong-un, op de luchthaven van Kuala Lumpur met zenuwgas om het leven was gebracht.

Onze schrijfactie voor april: mogelijk 3 jaar cel voor filmvertoning!
De Maleisische Lena Hendry werkt bij een mensenrechtenorganisatie en vertoonde in juli 2013 een documentaire over oorlogsmisdaden die het Sri Lankaanse leger beging tegen de Tamil-bevolking in 2009. De Sri Lankaanse ambassade maakte hiertegen bezwaar. Halverwege de vertoning vielen Maleisische autoriteiten de filmzaal binnen en pakten Hendry en nog twee medewerkers op.
In Maleisië is het strafbaar om een film te verspreiden of te vertonen zonder goedkeuring vooraf door de overheid. De censuurwet wordt vaak gebruikt om activisten en journalisten lastig te vallen. Hendry riskeert drie jaar cel en een hoge boete.


Home Minister
YB Dato Seri Dr. Ahmad Zahid bin Hamidi
Kementerian Dalam Negeri Malaysia
Blok D1, D2 & D9 Kompleks D
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62546 Putrajaya
Malaysia

(posttarief: 1,42 euro)

Ook naar de ambassade van Maleisië wordt deze brief verstuurd:
Ambassade van Maleisië
Ambassadeur Hasnudin Bin Hamzah
Tervurenlaan 414 A
1150 Sint-Pieters-Woluwe

email: mwbrussels@kln.gov.my


(Boom, ... April 2017)

Dear Home Minister,

Malaysian human rights defender Lena Hendry was convicted under the Film Censorship Act by the Kuala Lumpur Magistrate Court on 21 February 2017 for the private screening of a documentary in July 2013.

As Lena Hendry was only exercising her right to freedom of expression, I would like to ask you, dear Home Minister, to drop all charges against her immediately and unconditionally. Moreover I call on you to repeal all disproportionate and vague laws which violate the right to freedom of expression, such as the Film Censorship Act.

Yours sincerely,

Mijnheer de Minister van BZ,

De Maleisische verdediger van de mensenrechten Lena Hendry werd veroordeeld onder de Film Censorship Act (Filmcensuur) door het Kuala Lumpur Magistrate Court op 21 februari 2017 voor de privé-screening van een documentaire in juli 2013.

Daar Lena Hendry enkel en alleen haar recht op vrije meningsuiting uitoefende, zou ik u willen verzoeken, Mijnheer de Minister, onmiddellijk en onvoorwaardelijk alle aanklachten tegen haar te laten vallen. Verder vraag ik u alle buitensporige en vage wetten die de vrijheid van mening schenden, zoals de Film Censorship Act, af te schaffen.

Hoogachtend,

(Naam, adres en handtekening)