vlag Malta M A L T A Wikipedia Landenweb
Opp.: 316 km² (0,01 x België)    Inw.: 0,4 miljoen (2008)   (1300 inw./km²)    Regeringsvorm: republiek    Hoofdstad: Valletta   Religie: katholiek

locatie Soedan Malta

Malta is een dwergstaat gelegen in de Middellandse Zee, bestaande uit de eilanden Malta, Gozo, Comino plus nog een aantal kleine onbewoonde eilanden, zoals Filfla en Cominotto.
Malta is vrij kaal en rotsachtig met relatief weinig natuurlijke begroeiing. Van het zuidwesten naar het noordoosten loopt het eiland schuin af, het is als het ware gekanteld. Kenmerkend zijn ook de tientallen baaien en inhammen. De stranden zijn zonder uitzondering klein en vaak rotsachtig. Alleen in het noord-westen zijn er enkele zandstranden.
Over de lengte van het eiland loopt een diepe vallei met op de bodem een weg, die in tijden van zware regenval in een kolkende rivier verandert.
Malta heeft een mediterraan klimaat met een droge lange zomer van april tot en met oktober (gemiddeld 26°C). Het winterseizoen, van november tot en met maart, is erg mild met een gemiddelde temperatuur van 12°C. De neerslag valt van eind september tot eind april.
's Zomers waait vaak de Sirocco, die de temperatuur soms tot 40°C doet stijgen, waardoor het onaangenaam benauwd wordt.

Politiek
Malta was een Britse kolonie tot de onafhankelijkheid binnen het Britse gemenebest in 21 september 1964. Tot 1974 was de Britse vorstin het staatshoofd, daarna werd het land een republiek.
Op 1 mei 2004 trad Malta toe tot de Europese Unie. Op 1 januari 2008 werd officieel de euro ingevoerd als wettig betaalmiddel.
Malta is een parlementaire democratische republiek. Aan het hoofd staat een voor vijf jaar door het parlement gekozen president (2008, Eddie Fenech Adami). De premier is regeringsleider.
Het politieke leven wordt beheerst door de Arbeiderspartij en de Nationalistische partij.

Sinds de toetreding tot de Europese unie kampt het land met een grote toestroom van asielzoekers en illegale immigranten die hopen langs deze route een verblijfsvergunning in een Europese staat te bemachtigen. Ook het nabijgelegen Italiaanse eiland Lampedusa ten westen van Malta staat hiervoor bekend.

Malta heeft geen beste naam als het gaat om vogelbescherming. Op zich heeft de kleinste lidstaat van de Europese Unie nochtans veel te bieden: een prachtig landschap, een rijke historie, een heerlijk klimaat en een vriendelijke bevolking. Maar jacht en vogelvangst hebben nog steeds een omvang die voor ons onvoorstelbaar is. Zo’n 13.000 jagers zorgen voor een jachtdruk van 1 jager per 3 hectare. En voor natuurlijk heel veel politieke druk. Op een bevolking van zo’n 400.000 inwoners vormen de jagers –samen met de ook nog eens 3500 vogelvangers– een voor politici niet te negeren factor en dat is te merken.
De gevolgen van jacht en vangst zijn overduidelijk. Het aantal broedvogels is de laatste 80 jaar gehalveerd: van 32 naar 16 soorten. De effecten op trekvogels zijn minstens zo schokkend. Naar schatting twee tot drie miljoen vogels worden jaarlijks het slachtoffer van jacht en vogelvangst. Malta is bovendien het enige land binnen de Europese Unie waar ook de voorjaarsjacht nog is toegestaan, zij het enkel op kwartel en zomertortel.
Uiteraard dient Malta de wetgeving aan te passen aan de Europese normen. Voorlopig vinden de twee grote politieke partijen het punt om electorale redenen te gevoelig en de pas opgerichte groene partij, die weliswaar bij de Europese verkiezingen 10% van de stemmen haalde, is nog te klein.

Onze schrijfactie voor december: gevuitlevering!
kkkkkkkk


Stuur een brief naar:
Prosecut

email: statement@prokuror.kg

Of naar de ambassade van Malta:
Ambassade

email: kgembassy@mfa.gov.kg


(Boom, ... December 2020)

Dear,



Yours sincerely,

(Naam, adres en handtekening)



Mvvvv,



Hoogachtend,