vlag Niger N I G E R Wikipedia Landenweb
Opp.: 1.267.000 km² (41 x België)    Inw.: 17,5 miljoen (2014)   (14 inw./km²)    Regeringsvorm: republiek    Hoofdstad: Niamey  
Religie: islam, christendom

locatie Niger

Dit Afrikaans land ten zuiden van de Sahara en voor een groot stuk gelegen in de Sahel is volledig afgesloten van de zee en wordt begrensd door Algerije (956 km), Libië (354 km), Tsjaad (1175 km), Nigeria (1497 km), Benin (266 km), Burkina Faso (628 km) en Mali (821 km). Niger is genoemd naar de gelijknamige stroom (4160km).
In het centrale gedeelte liggen de gedeeltelijk vulkanische Aïr-bergen (hoogste top de Bagzane, 2022m). Het zuiden van het land bestaat uit open vlaktes. In het zuidoosten ligt de laagvlakte van het Tsjaadmeer aan de grens met Tsjaad en Nigeria. De enige permanente rivieren zijn de Niger en zijn toevoerrivieren.
Het klimaat varieert van het noorden met zijn droge woestijnklimaat tot het zuiden waar meer een tropisch klimaat heerst met een regenseizoen van juni tot september.
Het zuiden van het land rondom de rivier de Niger heeft een savannebegroeiing van gras met verspreide bomen. Het grootste gedeelte van deze begroeiing bestaat echter uit droge grassen. In de Aïr-bergen is genoeg regenval om grassen en struikgewas te laten groeien. De noordelijke woestijn bestaat voor een groot gedeelte uit zandduinen.
In het zuiden leven heel wat bekende savannedieren, zoals olifanten, leeuwen, giraffen en kafferbuffels.

Niger

Politiek
Niger maakt deel uit van de landen die in 1960 voortkwamen uit de Franse kolonie Frans-West-Afrika. Het is volgens de VN-index van de menselijke ontwikkeling (2013) het minst ontwikkelde land ter wereld.
Na de onafhankelijkheid werd het land geplaagd door droogtes en voedseltekorten, wat leidde tot politieke instabiliteit. In 1974 werd de regering van de eerste president, Hamani Diori, omvergeworpen door een groep legerofficieren onder leiding van luitenant-kolonel Seyni Kountché. Ze namen de regering over en stelden de grondwet buiten werking.
In 1989 werd de democratie hersteld en in 1992 werd een nieuwe grondwet aangenomen. De militairen namen opnieuw de macht over in 1996 onder kolonel Ibrahim Barre Mainassara, die wel president werd maar in 1999 werd vermoord. Zijn plaats werd ingenomen door de nieuwe militaire leider Daouda Malam Wanké. Wanké beloofde democratische verkiezingen en nog in 1999 werd Mamadou Tandja gekozen tot president van Niger -en herkozen in 2004.
In 2009 kwam aan de democratie, of wat daarvoor doorging, een einde toen het einde van Tandja's tweede en laatste termijn naderde. Het parlement en het constitutionele hof verzetten zich tegen de wijziging van de grondwet en werden ontbonden. De president riep op 26 juni de noodtoestand uit en ging per decreet regeren. Begin augustus stemde de bevolking met 92% voor aanpassing van de grondwet ten gunste van Tandja. Op 18 februari 2010 werd er door een groep militairen een coup gepleegd en daarbij werd Tandja gevangengenomen. De militairen vormden een Opperste Raad voor het herstel van de democratie. Ze benoemden kolonel Salouf Djibou tot voorlopig president en de burger Mahamadou Dandah tot premier. In 2011 werd bij eerlijke verkiezingen oppositieleider Mahamadou Issoufou gekozen tot president.
Enkele cijfers uit 1999: levensverwachting (49 jaar), kindersterfte (27,5% per jaar), levensverwachting (mannen 52,5 jaar, vrouwen 55,1 jaar). In 2008 waren er nog steeds maar 19 artsen / 1.000.000 inwoners!