vlag Oman O M A N Wikipedia Landenweb
Opp.: 309.500 km² (10 x België)    Inwoners: 3,1 miljoen (2012)  10 inw./km²     Regeringsvorm: sultanaat    Hoofdstad: Masqat  Religie: islam

locatie Oman

Oman is een land in West-Azië, aan de zuidoostkust van het Arabische Schiereiland. Het grenst aan de Verenigde Arabische Emiraten in het noordwesten, Saoedi-Arabië in het westen, en Jemen in het zuidwesten. In het noorden ligt nog het schiereiland Musandam, dat van Oman gescheiden wordt door een 70 kilometer brede landstrook die deel uitmaakt van de Verenigde Arabische Emiraten.
Het noorden van Oman is bergachtig, met vele valleien, oasen en kleine dorpjes. De hoogste top is de Jebel Shams (3009 meter).
Tussen het westelijke Hajjar-gebergte en de Golf van Oman ligt de vruchtbare Batinah-kustvlakte. De oostelijke kustlijn bestaat voor een groot gedeelte uit steile bergkammen, ingesneden door baaien die vaak zijn uitgebouwd tot havens. Richting oosten wordt de kuststrook breder en ingesneden door wadi’s: rivierbeddingen die slechts tijdelijk water bevatten. De zuidelijke uitlopers van het Hajjar-gebergte gaan over in een 500 kilometer lange kiezelvlakte, de Jiddat al-Harasis.
In het westen ligt de Rub al-Khaliwoestijn, met 800.000 km² het grootste aaneengesloten woestijngebied ter wereld.
Tot Oman behoren verder nog het eiland Masirah waar een militaire basis gevestigd is, de onbewoonde Daymaniyat-eilanden en de Kuria-Muria-eilanden. In Fujairah, het meest oostelijk gelegen emiraat van de Verenigde Arabische Emiraten, ligt nog de tot Oman behorende exclave Madha.

Oman Grote temperatuurverschillen tussen de verschillende seizoenen, maar ook tussen het noorden en het zuiden kenmerken het klimaat van Oman. In de zomermaanden (mei tot oktober) kan de temperatuur in de woestijn oplopen tot 50°C. De hoofdstad Masqat is een van de heetste steden ter wereld.
In Zuid-Oman is het ’s zomers veel minder heet. De moesson (khareef) zorgt er dan voor dat het flink “afkoelt”, en het wordt dan niet meer dan 32°C. In het Hajjar-gebergte kan het kwik ’s winters dalen tot 5°C.

Politiek
Oman is lid van de Arabische Liga en van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten.
Oman werd in 1891 een Brits protectoraat en bleef dit tot 1971.
Sultan Said Bin Taimur regeerde het land tot 1970. Onder zijn bewind was er nauwelijks sprake van enige ontwikkeling van infrastructuur, gezondheidszorg of onderwijs. De Britten poogden de sultan te overtuigen van de noodzaak het land te ontwikkelen en open te stellen voor buitenlanders, maar met teleurstellende resultaten. In 1970 werd de sultan door zijn enige zoon, sultan Qaboes bin Said Al Said, afgezet. Na het onderdrukken van opstandelingen in Dhofar, in het uiterste zuiden van Oman, startte hij met een vernieuwingsproces: scholen, ziekenhuizen, infrastructuur en irrigatieprojecten werden aangelegd. Sindsdien veranderde de economische situatie van het land enorm en heerste er vrede met alle andere landen van het Midden-Oosten.
Sultan Qaboes bin Said Al Said, het staatshoofd van Oman, was tegelijkertijd minister-president, minister van Defensie, minister van Buitenlandse Zaken en opperbevelhebber van de strijdkrachten. Oman is en blijft bijgevolg een absolute monarchie. De sultan vaardigt alle wetten uit. Het land heeft geen grondwet, maar heeft wel een basiswet.

In 2011, volgend op de protesten van de Arabische Lente, deed de sultan toezeggingen om zijn raad van majlis meer bevoegdheden te geven.
In oktober 2011 vonden de meest recente verkiezingen plaats. Oman kent geen politieke partijen en de kandidaten worden op persoonlijke titel verkozen. Vrouwen hebben zowel actief als passief kiesrecht, resp. het recht om te stemmen en het recht om zich kandidaat te stellen.

Onder Qaboes en dankzij de inkomsten uit olieproductie is de economische situatie van het land enorm verbeterd. Bovendien leeft het land in vrede met alle andere landen van het Midden-Oosten.
Er werd veel geïnvesteerd in goed onderwijs. Verder liet de sultan meer dan 2000 moskeeën bouwen, betaald door hemzelf. De grootste daarvan is de Grote-Sultan-Qaboes-bin-Saïdmoskee waar vier jaar aan gewerkt is en die in 2001 in gebruik werd genomen.
Qaboes bin Said Al Said overleed op 10 januari 2020 en zijn opvolger is zijn 65 jaar oude neef Haitham bin Tariq Al Said.