vlag Oostenrijk O O S T E N R I J K Wikipedia Landenweb
Opp.: 83.871 km² (2,7 x België)      Inw.: 8,66 miljoen (2015)   (52 inw./km²)      Regeringsvorm: federale republiek      Hoofdstad: Wenen     Religie: christendom

locatie Oostenrijk



Oostenrijk is een binnenstaat in Centraal-Europa, grenzend in het westen aan Zwitserland en Liechtenstein, in het noorden aan Duitsland en Tsjechië, in het oosten aan Slowakije en Hongarije en in het zuiden aan Italië en Slovenië.
Oostenrijk ligt in de Alpen -slechts 32% van het land haalt geen 500m. De hoogste top is de Grossglockner (3797m). In het oosten langs de Donau kenmerkt het landschap zich door glooiende heuvels en vlaktes. Het laagste punt van Oostenrijk is Hedwighof in Burgenland met 114 meter boven zeeniveau. Het natuurschoon van Tirol en omstreken heeft Oostenrijk tot een belangrijk toeristisch centrum gemaakt.
De belangrijkste twee rivieren zijn de Donau en zijn bijrivier de Inn. Het grootste meer is het Neusiedler Meer, op de grens met Hongarije.
Het heuvelland, de laagvlakten en de dalen hebben een landklimaat. Boven de 1500 meter heerst een hooggebergteklimaat. Het westelijk deel van het land is aanzienlijk natter dan het oosten. Gebieden aan de zuidkant van de Alpen hebben mediterrane trekjes. De zogeheten föhnwind is van invloed op temperatuur en weerverloop.

Politiek
1918 werd Oostenrijk een republiek. Deze zou tot 1938 in voege blijven, hoewel kanselier Engelbert Dollfuss na 1933 als een dictator regeerde. Op 12 maart 1938 werd Oostenrijk vreedzaam bezet en daarna ingelijfd bij het Derde Rijk -de Anschluss.
Na de nederlaag van de nazi's werd Oostenrijk door de geallieerden bezet tot 1955. Het land werd toen volledig zelfstandig onder voorwaarde dat het altijd neutraal zou blijven.
Na de val van het communisme in Oost-Europa werd Oostenrijk meer betrokken bij de Europese politiek. In 1995 werd het land lid van de Europese Unie en in 2002 voerde het de euro in. Oostenrijk

Alexander Van der Bellen president!
De 72-jarige Van der Bellen is emeritus van de universiteit van Innsbruck en Wenen. Hij begon zijn politieke carrière bij de sociaaldemocraten, maar stapte in de jaren 90 over naar Groen. Van 1997 tot 2008 was hij partijvoorzitter.
In mei won Van der Bellen al de presidentsverkiezingen, maar Norbert Hofer en zijn extreem-rechtse Vrijheidspartij (FPÖ) tekenden toen met succes beroep aan tegen het resultaat omdat er onregelmatigheden bij het stemmen waren gebeurd.
Maar nu, begin december, sprak de Oostenrijkse openbare omroep ORF van een "ongrijpbare" voorsprong. Dat was enigszins verrassend want de peilingen voorspelden een nek-aan-nekrace.
"Ik wil de president van alle Oostenrijkers zijn," aldus Alexander Van der Bellen in een eerste reactie op zijn overwinning. "Dit is een zege van een pro-Europees Oostenrijk." Hofer van zijn kant gaf vrij snel zijn nederlaag toe.
Alexander Van der Bellen was een onafhankelijke kandidaat, maar werd gesteund door de Groene Partij. Zijn politiek situeert zich eerder links-liberaal en ecologisch. Van der Bellen beloofde tijdens zijn campagne een gematigd en tolerant beleid.