vlag Paraguay P A R A G U A Y Wikipedia Landenweb
Opp.: 406.752 km² (13 x België)    Inw.: 7 miljoen (2009)   (17 inw./km²)    Regeringsvorm: republiek    Hoofdstad: Asunción   Religie: katholiek

locatie Paraguay Paraguay Paraguay is naast Bolivia de enige binnenstaat in Zuid-Amerika.
Het land is relatief vlak: de hoogste berg is de Cerro Peró (842 meter), het laagste punt ligt op 46 meter op de plaats waar de Rio Paraguay en de Paraná samenkomen.
Het grootste gedeelte van Paraguay wordt ingenomen door de Chaco Boreal, onderdeel van de Gran Chaco. Dit savanne-achtige gebied met verschillende boomsoorten omvat meer dan 70% van het territorium, maar er woont slechts 4% van de totale bevolking. Dit komt grotendeels door het klimaat: de zomers zijn er zeer heet met soms temperaturen tot 50 graden Celsius.

Politiek
In 1992 trad een nieuwe wetgeving in werking waarbij de macht gedecentraliseerd werd.
De president is zowel staatshoofd als hoofd van de regering en wordt net als de vice-president om de vijf jaar gekozen. Hij benoemt daarop het verdere kabinet van ministers. Paraguay kent in de wetgevende macht een tweekamerparlement. De Senaat (Cámara de Senadores) bestaat uit 45 leden en wordt tegelijk met de president gekozen, het Huis van Afgevaardigden (Cámara de Diputados) kent 80 leden. Elk van de 17 departementen wordt geleid door een gekozen gouverneur.

De huidige president is Federico Franco, lid van de Partido Liberal Radical Auténtico (PLRA). Op 21 juni 2012 stemde het Huis van Afgevaardigden met 76 stemmen tegen 1 voor een voorstel om tegen zittend president en voormalige bisschop Fernando Lugo een afzettingsprocedure te starten. Enkele uren later deelde de Senaat mee dat het proces tegen de president de volgende dag zou beginnen.
De dag daarna werd Lugo inderdaad afgezet. Als gevolg van deze gang van zaken schrapte het Latijns-Amerikaanse samenwerkingsverband Mercosur (zie Dossiers) Paraguay als lidstaat. Hierop trok Paraguay naar het Internationaal Gerechtshof.
Aanleiding voor het instellen van de afzettingsprocedure was overigens een uit de hand gelopen ontruiming van door 150 landloze boeren bezet land, dat in handen is van een politicus van de Coloradopartij. Volgens de boeren heeft die grondbezitter zijn politieke invloed gebruikt om het land decennia geleden in handen te krijgen. Bij de ontruiming vielen zeventien doden, meer bepaald elf boeren en zes politieagenten. Volgens zijn critici was Lugo op de hand van de boeren en zouden die een hinderlaag hebben gelegd voor de politie. In het Congres wordt Lugo nu verweten chaos en instabiliteit veroorzaakt te hebben.
Normaal gesproken duurde Lugo’s ambtstermijn nog tot april volgend jaar.

Vanuit de rest van Zuid-Amerika kwam felle kritiek van linkse leiders. De president van Ecuador, Rafael Correa, zei dat hij de nieuwe president van Paraguay niet erkent. De Venezolaanse president Chavez noemde de nieuwe regering van Franco illegaal en onwettig en de Argentijnse president Cristina Cristina Fernández de Kirchner veroordeelde de machtswisseling als een staatsgreep. Juan Manuel Santos, de president van Colombia, zei dat de afzettingsprocedure niet misbruikt mag worden en dat zijn land wil helpen om de stabiliteit en democratie in Paraguay in stand te houden.


Op 21 april 2015 werd een 10-jarig meisje opgenomen in het Hospital Materno Infantil de Trinidad in Asunción, de hoofdstad van Paraguay. Ze had klachten over buikpijn. Ze werd onderzocht en bleek 21 weken zwanger te zijn, het resultaat van verkrachting door haar stiefvader.
De directeur van het ziekenhuis erkende publiekelijk dat de zwangerschap een risico vormt voor de gezondheid en het leven van het meisje. Haar moeder verzocht om een abortus. Een paar dagen later beval het Openbaar Ministerie dat het meisje moest worden opgenomen in een ander ziekenhuis, het Hospital de la Cruz Roja.
Op 28 april verzocht de moeder ook dit nieuwe ziekenhuis officieel om een abortus voor haar dochter. Niets wijst erop dat het ziekenhuis dit verzoek serieus in overweging neemt. Integendeel, volgens de laatste berichten zal het meisje naar een centrum voor jonge moeders (centro de niñas madres) gebracht worden.
In Paraguay is abortus toegelaten wanneer het leven van de vrouw of het meisje in gevaar is. Het jonge meisje heeft dus recht op een legale, veilige abortus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en professionals over de hele wereld zijn het erover eens dat een zwangerschap bij jonge meisjes erg grote risico's met zich meebrengt. Hun lichaam is nog niet volledig ontwikkeld en het gevaar om te sterven tijdens de zwangerschap of de bevalling is groter. Daarom moeten alle opties met betrekking tot de zwangerschap, met inbegrip van een veilige abortus, mogelijk zijn.

Inheemse gemeenschap mogelijk voor tweede keer verjaagd (2019)
De inheemse Tekoha Sauce-gemeenschap in Paraguay werd in de jaren ’70 van hun land verjaagd: zonder hun instemming werd op die plaats een waterkrachtcentrale gebouwd. Drie jaar geleden keerden ze terug naar een deel van hun land. Het staatsbedrijf dat eigenaar is van de waterkrachtcentrale eist dit land nu weer op. Mogelijk worden de Tekoha Sauce dus weer verdreven van het land dat al zo lang hun woongebied is.
De Tekoha Sauce hebben het recht om hun traditionele manier van leven te leiden op het land waar ze al generaties lang wonen. Volgens zowel de Paraguayaanse grondwet als het internationaal recht mogen zij niet van hun land gestuurd worden als zij daar niet mee hebben ingestemd.