vlag Polen P O L E N Wikipedia Landenweb

Opp.: 311.888 km² (10 x België)    Inwoners: 38,5 miljoen (2017)   (124 inw./km²)    Regeringsvorm: republiek   
Hoofdstad: Warschau   Religie: katholiek

locatie Polen Polen

De kustlijn bedraagt 524 km. De grootste rivieren zijn de Wisla en de Oder. In het Tatragebergte (onderdeel van de Karpaten) ligt het hoogste punt, de Rysy (2499 meter). In het oosten ligt het grootste restant van het Europese oerbos: Bialowieza, op de grens van Polen en Wit-Rusland, is wereldberoemd vanwege de vrij rondlopende wisenten, de grootste Europese zoogdieren.
Het klimaat is een overgang van een gematigd zeeklimaat in het noorden en westen van het land naar een droog landklimaat in het zuiden en oosten. De neerslag bedraagt in de Karpaten en de Sudeten meer dan 800 mm per jaar; op de plateaus en meervlakten 600 tot 800 mm per jaar en in Centraal-Polen 450 mm. In de maanden september en oktober wordt het frisser en neemt de kans op regen toe, maar het aantal zonnige dagen is nog behoorlijk groot. November en december kennen veel mist en regen. De winters duren van half december tot in april en zijn door de oostenwinden in het oosten en het zuiden erg streng met veel sneeuwval. Rivieren en meren zijn in die regio's dan grotendeels bevroren. In de lange, warme zomerperiode stijgt de temperatuur tot boven 25 graden; in de winter daalt het kwik tot onder 0.

De huidige, typisch Midden-Europese vegetatie dateert vrijwel geheel van na de laatste ijstijd en in moerasgebieden en in de bergen treft men nog overblijfselen van de toendraflora, zoals de dwergberk, uit de tussenijstijden aan. Door ontginningen sinds de 13de eeuw en door de beide wereldoorlogen ging veel bos verloren.
De moeras- en heidegebieden zijn plantkundig zeer gevarieerd met o.a. 600 soorten mos en 1500 soorten paddestoelen.
De nationale bloem van Polen is de klaproos, nationale bomen zijn de witte els en de treurwilg.

De nationale vogel van Polen is de witte adelaar. De zwarte ooievaar wordt als een niet-erkend nationaal symbool beschouwd.

Politiek
Het politieke systeem van de Republiek Polen is vastgelegd in de Poolse Grondwet, die door de Nationale Assemblee op 2 april 1997 werd vastgesteld. Het is een parlementaire democratie met een premier als regeringsleider en een president als staatshoofd. De uitvoerende macht wordt uitgeoefend door de president en de ministerraad. De wetgevende macht wordt uitgeoefend door het parlement.
Het Poolse volk wordt vertegenwoordigd door een parlement dat uit twee kamers bestaat: de Sejm en de Senaat, die gezamenlijk de Nationale Assemblee vormen. De 460 leden van de Sejm worden voor een termijn van vier jaar verkozen volgens een systeem van evenredige vertegenwoordiging. De 100 leden van de Senaat worden om de vier jaar verkozen bij meerderheid van stemmen.
De president wordt in een algemene, rechtstreekse verkiezing voor een termijn van vijf jaar verkozen. Een president kan maximaal een keer worden herkozen. Hij ondertekent wetten en benoemt ambassadeurs en de premier. De president is tevens opperbevelhebber van het leger. De benoeming van de premier is onderworpen aan de goedkeuring door de Sejm.

Vrouwen die zich uitspreken tegen haat!
Tijdens de onafhankelijkheidsmars in Polen op 11 november 2017 werd aan alle zijden gedemonstreerd. De mars is een jaarlijks event dat de laatste jaren extreemrechtse en nationalistische groeperingen aantrekt. Een groot aantal deelnemers droegen en scandeerden xenofobe boodschappen zoals 'een wit Polen' en 'Europa zal wit of leeg zijn'.
14 moedige vrouwen besloten zich uit te spreken tegen het verspreiden van haatboodschappen. Ze maakten een banner met daarop 'Stop Fascisme' en liepen de mars. Ze haalden hun banner tevoorschijn, maar werden meteen aangevallen. Een vrouw verloor zelfs het bewustzijn en had medische zorgen nodig.
De Poolse autoriteiten sloegen er niet in de vrouwen te beschermen. Sterker nog: de vrouwen worden nu zelf bestraft voor hun actie.

10 jaar cel voor coronaposter!
De Poolse autoriteiten hebben twee activisten aangeklaagd voor het ophangen van posters waarin de regering wordt beschuldigd van het manipuleren van de coronastatistieken. De activisten kunnen één tot tien jaar gevangenisstraf krijgen. Ze hebben wel niets gestolen, maar toch worden ze beschuldigd van ‘diefstal en inbraak’, omdat de glazen kleppen van de advertentieruimtes op de bushokjes waren weggehaald om hun eigen poster op te hangen.
Steeds vaker worden critici in Polen geïntimideerd en tot zwijgen gebracht. Als deze zaak niet wordt geseponeerd, kan dit een ontmoedigend effect hebben op andere mensenrechtenverdedigers en hen extra belemmeren in hun werk.