vlag Servië S E R V I E Wikipedia Landenweb
Opp.: 77.474 km² (2,5 x België)    Inw.: 7,4 miljoen (2009)   (95 inw./km²)    Regeringsvorm: republiek    Hoofdstad: Belgrado    Religie: Servisch-orthodox

locatie Servië Servië

Servië is een land in het zuidoosten van Europa, deel van het voormalige Joegoslavië. Buurlanden zijn Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Albanië (of Kosovo) en de ex-Joegoslavische staten Kroatië, Montenegro, Macedonië en Bosnië-Herzegovina. Ingeklemd tussen deze acht landen, beschikt Servië niet over een kustlijn.
De belangrijkste rivier van Servië is de Donau. Deze 2850 km lange rivier stroomt 588 km over Servisch grondgebied, vooral door het noordelijke deel van het land.
Het noordelijk deel van Servië is overwegend vlak en staat bekend als de graanschuur van Servië, met uitzondering van een tachtig kilometer lang bosgebied, Fruška Gora. Het hoogste punt hier is Crveni Cot (539 m).
Opvallend in het centrum zijn de zandvlaktes die zich tot bij de hoofdstad Belgrado uitstrekken.
Ten zuiden van de Donau, in het oosten van het land, liggen kalkstenen bergketens, bekkens en oudere gebergten bij de Bulgaarse grens.
De hoogste bergen liggen in Kosovo, met als hoogste piek de Ðeravica (2656 m), vlakbij de grens met Albanië en Montenegro.

Politiek
De Republiek Servië is een parlementaire democratie. Aan het hoofd staat een president. De huidige president (sinds 2004) is Boris Tadic van de Democratische Partij. Hij werd voor een nieuwe termijn herkozen bij de presidentsverkiezingen van 2008, waarbij hij de nationalistische Servische Radicale Partij versloeg. De premier van Servië is sinds 2008 de onafhankelijke Mirko Cvetkovic. Kosovo is een protectoraat van de UNMIK-missie van de Verenigde Naties. Op 17 februari 2008 riep het parlement van Kosovo eenzijdig de onafhankelijk uit, maar deze wordt vooralsnog niet door een meerderheid van de internationale gemeenschap noch door Servië zelf erkend. Het gros van de lidstaten van de Europese Unie en veel andere westerse machten erkennen Kosovo's onafhankelijkheid wel en hebben, tot ongenoegen van Servië en zijn vaste bondgenoot Rusland, niet geaarzeld om diplomatieke relaties met het land aan te knopen. Servië heeft de ambitie toe te treden tot de Europese Unie. Het land vroeg op 22 december 2009 officieel het lidmaatschap aan en heeft al verklaard dat de Kosovokwestie los van de interesse in toetreding tot de EU moet worden gezien.

In 1919 ging het Koninkrijk Servië met de nieuw gevormde Staat van Slovenen, Kroaten en Serven op in het Koninkrijk der Serviërs, Kroaten en Slovenen. Vanaf 1929 kreeg het de naam Koninkrijk Joegoslavië.
Tijdens de bezetting van Servië door nazi-Duitsland werd in Belgrado een marionettenregering aangesteld onder leiding van generaal Milan Nedic.
Joegoslavië werd in 1945 een federale republiek, maar in de jaren-90 zou die langzaam en vaak gewelddadig uit elkaar vallen. Dit leidde tot de situatie dat Servië tussen 1992 en 2006 met Montenegro een federatie vormde (de Federale Republiek Joegoslavië).
Op 3 juni 2006 echter riep Montenegro zijn onafhankelijkheid uit en daardoor werd ook Servië een onafhankelijke staat. Zowel in de periode van het koninkrijk als ten tijde van Joegoslavië en de federatie met Montenegro was Servië het grootste en dominantste landsdeel en de opsplitsing in 2006 was dan ook weinig gewenst. De officiële Servische onafhankelijkheidsverklaring kwam op 5 juni 2006.
Op 17 februari 2008 scheidde Kosovo zich af van Servië en riep zichzelf uit tot onafhankelijke staat. Tot op vandaag erkent Servië, samen met een meerderheid van de internationale gemeenschap, inclusief Rusland, de voornaamste bondgenoot van Servië, deze onafhankelijkheid niet -dit in tegenstelling tot 72 andere landen, waaronder de meeste leden van de Europese Unie, de Verenigde Staten en de meeste andere westerse mogendheden. Op 22 juli 2010 oordeelde het Internationaal Gerechtshof dat de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring niet in strijd is met het volkenrecht.

Slobodan Milosevic, oud-president van Servië, werd door het Joegoslaviëtribunaal beschuldigd van oorlogsmisdaden in Kroatië, Kosovo en Bosnië en Herzegovina. In een tussenvonnis uit 2004 oordeelde het Tribunaal dat Milosevic schuldig is aan massamoord en oorlogsmisdaden in zeven gemeentes in Bosnië en Herzegovina, waaronder Srebrenica en Prijedor.
Op 21 juli 2008 wordt Radovan Karadzic in Servië gearresteerd: hij werd gezocht door het Joegoslaviëtribunaal vanwege zijn rol tijdens de Bosnische Oorlog als leider van de Servische entiteit in de republiek Bosnië en Herzegovina (de zogenaamde Servische Republiek). Zie ook: dossier Verenigde Naties.


Uit het jaarrapport 2010 van Amnesty International (2009)
Doodstraf: afgeschaft voor alle misdrijven.
Levensverwachting: 73,9 jaar.
Sterftecijfer onder 5 jaar (m/v): 15/13 per 1000.
Alfabetisme onder volwassenen: 96,4 %.

Servië boekte vooruitgang in het vervolgen van oorlogsmisdaden voor nationale rechtbanken.
Minderheidsgemeenschappen werden nog steeds gediscrimineerd in zowel Servië als Kosovo, waar geweld tussen etnische groeperingen bleef voorkomen.
Een politie- en justitiemissie onder leiding van de Europese Unie nam de verantwoordelijkheden over van de VN-Missie in Kosovo (UNMIK).
Meer vluchtelingen werden gedwongen teruggestuurd naar Kosovo.