vlag Sierra Leone S I E R R A   L E O N E Wikipedia Landenweb
Opp.: 71.740 km² (2,5 x België)    Inw.: 6,4 miljoen (2009)  90 inw./km²)    Regeringsvorm: republiek    Hoofdstad: Freetown   Religie: islam, christendom

locatie Sierra Leone

Sierra Leone is een land in West-Afrika. Het grenst aan Guinee en Liberia, en heeft een kustlijn aan de Atlantische Oceaan.
Het klimaat is tropisch: warm en vochtig, met een gemiddelde temperatuur van 27°C. Er zijn 2 seizoenen: een droog seizoen van november tot mei en een regenseizoen van juni tot oktober. Sierra Leone

Politiek
Sierra Leone verkreeg zijn onafhankelijkheid op 27 april 1961.
Tussen 1991 en 2001 woedde er een bloedige burgeroorlog waardoor de helft van het land gevechtsgebied werd en een kwart van de bevolking moest vluchten.
Een Sierra Leone-tribunaal werd ingesteld om te oordelen over oorlogsmisdaden begaan tijdens de burgeroorlog. Het heeft dertien aanklachten uitgebracht. Onder de aangeklaagden bevindt zich bijvoorbeeld de voormalige Liberiaanse president Charles Taylor.
Acht vonnissen zijn tot nu toe uitgesproken. Ook is er een "waarheids- en verzoeningscommissie" ingesteld die als belangrijkste taak heeft om de oorlogsmisdaden te documenteren.


Uit het jaarrapport 2010 van Amnesty International (2009)
Doodstraf: wordt gehandhaafd.
Levensverwachting: 47,3 jaar.
Sterftecijfer onder 5 jaar (m/v): 160/136 per 1000.
Alfabetisme onder volwassenen: 38,1 %.

In maart braken er gewelddadigheden uit tussen aanhangers van het regerende Volkscongres (APC) en de oppositiepartij SLPP (Sierra Leone Volkspartij), waarbij mensen ernstig gewond raakten en er verkrachtingen en andere seksuele gewelddadigheden zouden hebben plaatsgevonden. Seksueel geweld en geweld op basis van geslacht tegen vrouwen kwam dus nog steeds voor, waaronder schadelijke traditionele gebruiken zoals vrouwenbesnijdenis.
De regering deed pogingen om het hoge sterftecijfer onder kraamvrouwen terug te dringen, een probleem dat mede te wijten is aan het tekort aan verloskundigen. Als er al verpleegkundigen en artsen worden opgeleid, vertrekken die vaak naar landen als Nigeria en Ghana, waar de lonen hoger liggen. Bovendien is het aanwezige verzorgingsmateriaal verouderd, in zeer slechte staat of gewoonweg onbestaand.


Sierra Leone kampt met één van de hoogste moedersterftecijfers ter wereld. Amnesty International noemt de situatie een mensenrechtencrisis, omdat deze vrouwen het recht op het leven en het recht op de hoogst mogelijke standaard van gezondheidszorg wordt ontkend.
Sinds 2009 ijvert Amnesty International actief mee voor een degelijke en toegankelijke gezondheidszorg. In april 2010 werd een systeem van gratis gezondheidszorg en medicijnen voor zwangere vrouwen gelanceerd. Maar de implementatie van dit plan loopt mank en bereikt lang niet iedereen.
(Lees hierover ook: Hoe gratis gezondheidszorg toch niet gratis is).
Daarom is het uiterst belangrijk dat er een toezichtsmechanisme komt waakt over de naleving van het systeem van gratis en kwalitatief goede gezondheidszorg en medicijnen.