vlag Singapore S I N G A P O R E Wikipedia Landenweb
Opp.: 683 km² (1/45 x België)    Inw.: 4,7 miljoen (2009)   (9 inw./km²)    Regeringsvorm: republiek    Hoofdstad: Singapore  
Religie: boeddhisme, islam, christendom

locatie Singapore Singapore

Singapore is het kleinste land van Zuidoost-Azië.
Het land bestaat in feite uit een groep eilanden die van Indonesië worden gescheiden door de Straat van Singapore en van Maleisië door de Straat van Johore. Beide zeeëngten zijn zeer nauw. De Straat van Singapore is eigenlijk een deel van de Zuid-Chinese Zee.
Het hoofdeiland, Singapore, is met het vasteland verbonden door een dam in het noorden en door een brug in het noordwesten. Er vindt veel landwinning plaats om de mensen te kunnen huisvesten en nieuwe bedrijfsterreinen te kunnen aanleggen. Naast Singapore zijn er nog meer dan 60 kleinere eilandjes die tot het land behoren.
De oorspronkelijke vegetatie was tropisch regenwoud maar hiervan schiet, behalve op sommige van de eilanden, heel weinig over.
Sinds de kolonisatie in 1819 is het aantal diersoorten (zoogdieren, vissen, vogels) met 87% afgenomen. Als gevolg van de ontbossing komt bijvoorbeeld de tijger niet meer voor.

Politiek
In 1819 werd het gebied gekoloniseerd door het Verenigd Koninkrijk. De Engelsman Sir Thomas Raffles stichtte een handelspost en legde daarmee de fundamenten van het huidige Singapore.
In 1959 kreeg Singapore zelfbestuur, waarna het zich in 1963 aansloot bij de Maleisische Federatie. Op 9 augustus 1965 verliet het de federatie weer omdat de mensen die een Chinese afkomst hadden, gediscrimineerd werden. Singapore werd een onafhankelijke republiek, lid van het Britse Gemenebest, een vrijwillige verbintenis tussen 53 onafhankelijke soevereine staten, met de Britse Koningin Elizabeth II als symbolisch hoofd, en tegenwoordig gekend onder de naam Gemenebest van Naties.
Na de onafhankelijkheid ontwikkelde Singapore zich onder leiding van de toenmalige autoritaire minister-president Lee Kuan Yew van een arm derdewereldland tot een van de meest welvarende landen ter wereld. Het inkomen per hoofd van de bevolking is vergelijkbaar met dat van westerse landen.
Singapore bestaat uit één stad en heeft behalve kiesdistricten geen verdere bestuurlijke onderverdeling.
Deze parlementaire republiek wordt in de praktijk gedomineerd door de People's Action Party (PAP). De staatsvorm heeft volgens buitenstaanders meer het karakter van autoritarisme dan van democratie. Zo verwijt men de PAP (82 van de 84 zetels) dat ze haar meerderheid onder meer versterkt door het beïnvloeden van districtsgrenzen, door niet-geheime stemming en door gerechtelijke acties met hoge geldstraffen tegen leden van de oppositie.
In tegenstelling tot de meeste autoritaire regimes heeft Singapore wel een succesvolle, corruptie-arme en transparante markteconomie.

Singapore bestaat voor ongeveer 76,8% uit Chinezen en voor 13% uit Maleiers, de oorspronkelijke bewoners; verder zijn er ook nog heel wat Indiërs (7,9%).
In de jaren 80 waren er veel onlusten tussen de verschillende groepen, maar tegenwoordig zijn er omzeggens geen raciale conflicten.
De bevolking groeit met gemiddeld 1,7% per jaar. De laatste jaren kampt Singapore evenwel met een lager aantal geboorten dan ooit tevoren. De regering probeert door financiële vergoedingen en voorlichtingsprogramma's het aantal geboorten te verhogen. (Lees hierover ook de bijdrage van Fred Pearce in zijn boek uit 2010, "Volksbeving".)


Uit het jaarrapport 2010 van Amnesty International (2009)
Doodstraf: wordt gehandhaafd.
Levensverwachting: 80,2 jaar.
Sterftecijfer onder 5 jaar (m/v): 4/4 per 1000.
Alfabetisme onder volwassenen: 94,4 %.

Wetten werden verscherpt om de vrijheid van meningsuiting en van vergadering te beperken en deze wetten werden gebruikt om steeds uitgesprokener critici en activisten van de oppositie te intimideren en te straffen.
Informatie over het toepassen van de doodstraf was niet openbaar. Verdachten die werden veroordeeld voor een misdrijf kregen als straf stokslagen opgelegd.