vlag Somaliland S O M A L I L A N D Wikipedia
Opp.: 137.600 km² (4,5 x België)    Inw.: 3,5 miljoen (2008)   (25 inw./km²)    Regeringsvorm: republiek    Hoofdstad: Hargeysa   Religie: islam

locatie Somaliland Somaliland

Somaliland ligt in de Hoorn van Afrika, aan de Golf van Aden, en grenst aan Djibouti, Ethiopië en het eveneens op het territorium van Somalië gelegen Puntland.
Het landschap bestaat hoofdzakelijk uit droge plateaus en hooglanden, zoals het Karkaargebergte, evenwijdig aan de Golf van Aden. Hier bevindt zich tevens het hoogste punt (2416 m).

Politiek
Somaliland is een de facto onafhankelijk land op het territorium van Somalië en volgt de grenzen van het vroegere Brits Somaliland. Bij Somaliës onafhankelijkheid in 1960 werd dit gebied samengevoegd met het voormalige Italiaans Somaliland tot het in 1991 zijn onafhankelijkheid uitriep.
Somaliland wordt nog altijd door geen enkel land erkend. Het is nochtans een succesverhaal. Als zelfstandig land heeft Somaliland zich stabiel, vredig en democratisch ontwikkeld. De straten worden er niet onveilig gemaakt door gewapende bendes, in de haven wordt normaal gewerkt en de ambtenarij is redelijk efficiënt. Er is internet en de mobieletelefoontarieven zijn van de laagste ter wereld.
Het probleem voor een internationale erkenning is dat de Afrikaanse landen in 1963 afgesproken hebben de landsgrenzen nooit meer te veranderen. Internationale organisaties zijn bang dat als ze Somaliland erkennen er straks nog veel meer Afrikaanse landen uit elkaar zullen vallen. Dit houdt het risico in dat het Afrikaanse continent kan verworden tot een lappendeken van elkaar bevechtende, nauwelijks levensvatbare ministaatjes. Desondanks wordt Eritrea, dat zich in 1993 afscheidde van Ethiopië, wel internationaal erkend.
In april 2003 werden de eerste presidentsverkiezingen gehouden. Kandidaten van meerdere partijen konden aan de verkiezingen deelnemen. Dahir Riyale Kahin van de UDUB (Unity of Democrats Party) won met een lichte voorsprong. Hij zat al op de presidentspost sinds 2002, toen hij door de raad der ouderen benoemd.
Op 29 september 2005 werden er in de regio voor het eerst verkiezingen gehouden voor het parlement, dat uit 82 leden bestaat.

Somaliland heeft een bestuurssysteem dat een combinatie is van traditionele en westerse instituties. Na de instorting van de centrale dictatuur in Somalië, zijn in Somaliland een groot aantal lokale interclanconferenties georganiseerd om te overleggen over de toekomst van het land, waarna een grote conferentie in Borama in 1993 werd georganiseerd. Hier werd een systeem van overheid en bestuur bedacht dat bestaat uit een gekozen president, die een vicepresident en een raad van ministers benoemt. Een parlement gekozen door het volk en een traditionele raad van ouderen (Guurti) of Senaat.
Dankzij dit systeem wisten de Somalische leiders het traditionele systeem van bestuur te combineren met een moderne democratie.