vlag Tadzjikistan T A D Z J I K I S T A N Wikipedia Landenweb
Opp.: 143.100 km² (5 x België)      Inw.: 7,8 miljoen (2012)   (54 inw./km²)      Regeringsvorm: republiek      Hoofdstad: Doesjanbe     Religie:

locatie Tadzjikistan

Tadzjikistan is een zeer bergachtig land: de helft ervan ligt op een hoogte van meer dan 3000 meter.
In de dalen en andere lage delen van het land heerst een uitgesproken landklimaat: extreem hete zomers tegenover ijskoude winters. De gemiddelde maximumtemperaturen in juli zijn rond de 48 graden, terwijl in januari de thermometer gemiddeld op min 12 graden staat. Een verschil van zestig graden in gemiddelde januari- en julitemperaturen komt bijna nergens anders ter wereld voor.
Er valt niet veel neerslag in Tadzjikistan.

Politiek
Op 5 december 1929 werd Tadzjikistan een aparte Sovjetrepubliek en in september 1991 werd het land onafhankelijk. Na een korte interim van Kadreddin Aslonov als president werd de communist Rahmon Nabiyev president en hij werd in 1992 op zijn beurt opgevolgd door Emomalii Rachmon, een voormalige kolchoz-directeur.
Na de onafhankelijkheid brak vrijwel direct een burgeroorlog uit tussen islamisten en de regering van Emomalii Rachmon. Deze oorlog zou geen conflict tussen communisten enerzijds en moslims en democraten anderzijds zijn geweest, maar eerder een etnisch conflict tussen de regio's Chodzjand en Kulob enerzijds en de regio Qurghonteppa anderzijds. Chodzjand en Kulob waren de provincies die tijdens het Sovjettijdperk het bestuur van de republiek domineerden en gesteund werden door de communisten, ten koste van Qurghonteppa, dat dan weer de machtsbasis was van de democraten en islamisten. Het conflict kwam in 1997 tot een einde, toen de islamisten in de regering werden opgenomen. De ex-communisten werkten echter een voor een alle concurrenten de regering uit. De toegestane oppositie boycot sindsdien de verkiezingen, waardoor het land vrijwel een eenpartijstaat is. Tadzjikistan

Tijdens de burgeroorlog waren er ook grensincidenten met het eveneens in een burgeroorlog verwikkelde buurland Afghanistan. Midden 1993 voerden Afghaanse rebellen een aanval uit op een door Russische militairen bemande grenspost, waarbij 25 Russische soldaten en mogelijk 100 Tadzjiekse burgers zouden zijn gedood. Volgens de Afghaanse regering zouden hierop als represaille Russische artillerie-eenheden Afghaanse dorpen over de grens hebben bestookt en ook zou er een luchtaanval hebben plaatsgevonden, een actie die 400 doden en gewonden zou hebben gekost en 6000 mensen zou hebben verdreven.
Na 11 september 2001 werden er Amerikaanse en Franse troepen gestationeerd in o.a. Doesjanbe. De grootste militaire rol speelt echter als vanouds Rusland, dat nog tot midden 2005 de grens met Afghanistan heeft gecontroleerd.
De laatste jaren worden door de overheid moskeeën gesloopt...