vlag Tuvalu T U V A L U Wikipedia
Opp.: 26 km² (1/1173 x België)    Inw.: 12.200 (2009)   (470 inw./km²)    Regeringsvorm: parlementaire monarchie    Hoofdstad: Funafuti   
Religie: protestantisme

locatie Tuvalu Tuvalu

Tuvalu is een Polynesische archipel in de Grote Oceaan ten zuiden van Kiribati, ten noorden van o.m. Fiji en ten oosten van de Salomonseilanden. Het is een van de meest afgelegen landen ter wereld en, na Vaticaanstad, het land met het kleinste inwoneraantal.
Tuvalu bestaat uit 9 atollen (3 van de 9 bestaan elk uit één eiland, de andere zes uit meerdere) en een totaal van minstens 113 eilanden. Oorspronkelijk waren slechts 8 eilanden bewoond: de naam Tuvalu betekent dan ook "acht eilanden". Het belangrijkste eiland, Funafuti, is maar 30 meter breed en herbergt nagenoeg de helft van de bewoners.
Vanwege de lage ligging -het hoogste punt ligt nog geen 5 meter boven de zeespiegel- wordt Tuvalu bedreigd wanneer het water spectaculair zou stijgen.
Op Tuvalu heerst een tropisch klimaat, met temperaturen tussen 28 en 31 graden. Het regenseizoen duurt van november tot februari

Politiek
Tuvalu wordt al tweeduizend jaar door Polynesiërs bewoond en werd in 1568 'ontdekt' door de Spanjaard Alvaro de Mendaña de Neira. Hoewel er geen nederzettingen gesticht werden, werd de eilandengroep regelmatig aangedaan door walvisjagers en slavenhandelaren. In 1892 gingen de eilanden deel uitmaken van het Britse protectoraat van de Gilbert- en Ellice-eilanden waarbij Tuvalu de Ellice-eilanden genoemd werd. Het protectoraat werd een kolonie in 1915.
In 1974 kozen de Polynesische inwoners voor onafhankelijkheid van de Micronesische inwoners van de Gilberteilanden, het latere Kiribati. Het jaar daarop werden de eilanden een zelfstandige Britse kolonie. De onafhankelijkheid werd op 1 oktober 1978 uitgeroepen. De regeringsleider is Apisai Ielemia.

Tuvalu is een constitutionele monarchie binnen het Gemenebest met de Britse koningin Elisabeth II als koningin. Ze wordt vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal, die benoemd wordt door de minister-president. Het Tuvaluaanse parlement bestaat uit één kamer (de Fale I Fono), waarvan de vijftien leden voor vier jaar worden gekozen. De minister-president, die regeringsleider is, wordt gekozen door het parlement. De overige leden van het kabinet worden benoemd door de gouverneur-generaal op advies van de minister-president. Er bestaan in Tuvalu geen politieke partijen.

Op basis van de naam van hun eilanengroep werd de internet-extentie 'tv' toegewezen. Een gouden cadeau bleek al snel want een dergelijke domeinaam was erg gegeerd door allerlei bedrijven uit de televisiebusness. En zo sloot de Tuvaluaanse overheid in 2000 een deal met een Amerikaans bedrijf voor het exploiteren ervan. Voor de 12-jarige lease van hun domeinnaam kregen ze 50 miljoen dollar. Een onverwachte rijkdom, waardoor Tuvalu niet langer een van de armste naties ter wereld was.
De zegen bleek al snel een vloek: de bewoners van Tuvalu ruilden hun tot dan toe primitieve bestaan in voor een moderne en westerse levensstijl, met koelkasten, diepvriezers, auto's en ingevoerde voedingsmiddelen. En met luchtvervuiling en een gigantische afvalberg, overgewicht en diabetes.

De grootste bedreiging voor de inwoners van Tuvalu ligt, zoals gezegd, (voorlopig en gelukkig) niet op het vlak van de mensenrechten. Het is meer de natuur die hen parten zal gaan spelen bij een verdere klimaatverandering. Hoe erg ook, de eilanden zijn eigenlijk momenteel een zinkend paradijs. De palmbomen wuiven nog op Tuvalu, maar de stranden worden steeds kleiner. Immers, door de opwarming van de aarde verdwijnt het derde kleinste landje ter wereld langzaam maar zeker in de golven.
De laatste dertig jaar zijn de stormen intenser en duren ze van januari tot april. De voorraad drinkbaar water slinkt. Toen de inwoners jaren terug vertelden dat er iets aan de hand was met de natuur, werd zulks weggelachen. Global warming bestond toen nog niet!

Intussen gaat de toestand van kwaad naar erger. In 2001 verdwenen enkele van de negen atollen een uur lang onder water. Het was de eerste keer, maar zeker niet de laatste. De eilandengroep ligt gemiddeld maar één meter boven de zeespiegel en het hoogste punt van het eiland is een door mensenhanden gemaakte hoop rommel van 4 meter. Volgens berekeningen van het IPCC (International Panel on Climate Change) duikt Tuvalu over zo'n vijftig jaar definitief onder het zeeniveau. Het steigende waterpeil in combinatie met de zogenaamde King Tides doet het water in het cycloonseizoen zo snel stijgen dat de hele archipel binnen een tiental jaren onbewoonbaar zal zijn.
De klimaatverandering doet het warmere zeewater verzuren door de versnelde opname van CO2 uit de atmosfeer. Dat zuurdere en warmere water beschadigt op zijn beurt de koralen, die afbrokkelen en doodgaan.

Australië heeft het verzoek om 'klimaatasiel' afgewezen...