vlag Zuid-Korea Z U I D - K O R E A Wikipedia Landenweb
Opp.: 99.538 km² (3 x België)    Inw.: 48,5 miljoen (2009)   (487 inw./km²)    Regeringsvorm: republiek    Hoofdstad: Seoel  
Religie: christendom, boeddhisme

locatie Zuid-Korea

Zuid-Korea ligt in Noord-Oost-Azië en grenst aan China, Rusland en Noord-Korea en aan de Gele Zee en de Japanse Zee. Het land telt ongeveer 3000 eilanden die met name voor de zuidelijke en westelijke kust liggen.
70% is bergachtig. Op de hellingen van die bergen mag doorgaans niet worden gebouwd, zodat de beschikbare ruimte voor bebouwing en agrarische benutting klein is.
Het klimaat van Zuid-Korea is een gematigd klimaat met 4 seizoenen. Tijdens de winter wordt het klimaat beheerst door koude en droge lucht van het Aziatisch continent. In de zomer overheersen de warme en vochtige luchtmassa's die uit de Grote Oceaan worden aangevoerd. De meeste regen valt dan ook in de zomer. De lente is aangenaam, behalve wanneer fijne gele stof van uit de Gobi-woestijn wordt aangevoerd.
De jaarlijkse regenval ligt bij ongeveer 1000 mm in het noorden en 1300 mm in het zuiden.

Zuid-Korea

Politiek
Na de Koreaanse oorlog (1953) ontving het zuiden veel financiële hulp van de Verenigde Staten, soms bijna ter grootte van het nationale budget. Syngman Rhee verstevigde op oneigenlijke wijze zijn positie in de regering en liet zich in 1954 voor een periode van acht jaar herverkiezen. Aan zijn bewind kwam echter een einde na een studentenopstand in 1960. In het jaar na de opstand werd een nieuwe regering in het leven geroepen, maar deze werd in 1961 door majoor-generaal Park Chung-hee door middel van een staatsgreep weer afgezet. Park Chung-hee was ontevreden over de maatregelen die de regering had genomen.
De nieuwe militaire leiders beloofden om het land snel weer een democratisch gekozen bestuur te geven. Park won de verkiezingen van 1963 met een krappe meerderheid en vervolgens ook die van 1967. Volgens de Zuid-Koreaanse wet kon een president maximaal twee termijnen aanblijven, maar via een amendement werd het hem mogelijk gemaakt zich ook in 1971 weer beschikbaar te stellen: deze keer won hij het van Kim Dae-jung met een kleine meerderheid.
Onder Park Chung-hee werden de banden met Japan genormaliseerd en de band met de Verenigde Staten verstevigd. In 1972 werd een nieuwe grondwet aangenomen die Park de controle gaf over het parlement. In de jaren erna werden vele dissidenten opgepakt. In 1979 werd Park Chung-hee in het Blauwe Huis doodgeschoten door een lid van de Koreaanse geheime dienst, Kim Jae-kyu.
Na nog een hele woelige periode werd de roep om een democratische regering groter. In 1987 was het zover: aan de vooravond van de Olympische zomerspelen werden door de Zuid-Koreaanse regering drastische maatregelen genomen die het land op weg hielpen een democratische natie te worden.
In 1992 werd voor het eerst in 30 jaar een president verkozen die geen militaire achtergrond had, namelijk Kim Young-sam. In de jaren die volgden, werd de ingeslagen weg van democratisering voorgezet.
In 1997, het jaar van de economische crisis in Azië, werd Kim Dae-jung gekozen als president. Kim was een voormalig dissident die onterecht veroordeeld was als aanstichter van een incident. Hij stelde de "Sunshine policy" (zonneschijnpolitiek) in om op die manier toenadering te zoeken tot Noord-Korea. Dit leidde uiteindelijk tot een bezoek van Kim Dae-jung aan Kim Jong-il, de leider van Noord-Korea. Voor zijn inzet werd Kim Dae-jung beloond met de Nobelprijs voor de vrede in 2000.
Beschuldigingen van corruptie wierpen echter een schaduw over het presidentschap en in 2002 werd Roh Mu-hyun de nieuwe president van Zuid-Korea.
Op 25 februari 2008 nam Lee Myung-bak, voormalig burgemeester van Seoel, het roer van president Roh over.

In Zuid-Korea wordt de president direct gekozen door het volk voor een periode van 5 jaar. De premier van de regering wordt uitgekozen door de president en hij of zij leidt een kabinet van 15 tot 30 personen.
Het parlement bestaat uit 299 volksvertegenwoordigers, die voor een periode van 4 jaar worden gekozen. Er bestaat geen senaat.