vlag Zwitserland Z W I T S E R L A N D Wikipedia Landenweb

Opp.: 41.285 km² (1,3 x België)    Inw.: 8,12 miljoen (2015)   (196 inw./km²)    Regeringsvorm: republiek    Hoofdstad: Bern  
Religie: christendom

Zwitserland, officieel de Zwitserse Bondsstaat, is een land in het midden van Europa met als buren Duitsland in het noorden, Frankrijk in het westen, Italië in het zuiden, Oostenrijk en Liechtenstein in het oosten, een zogenaamde binnenstaat dus.
Het hoogste punt is de Dufourspitze (4634 m) in het kanton Wallis in het zuiden. De laagstgelegen plaats is Ascona in Ticino op 196 meter. Andere bekende bergen in Zwitserland zijn de Matterhorn, de Jungfrau en de Eiger. Zestig procent van het landschap wordt overigens ingenomen door de Alpen, een hooggebergte dat zich uitstrekt van het zuidwesten naar het noordoosten. De dalen van rivieren als de Rhône en de Voor-Rijn doorsnijden het Alpenmassief in de lengte. De gemiddelde hoogte bedraagt 1700 meter.
De grootste gletsjer is de Grosse Aletschgletsjer met een oppervlakte van 115 km². Tot 2000 meter hoogte zijn de Alpen voor een groot gedeelte bedekt met bossen.
Tien procent van het landschap wordt ingenomen door het Juragebergte in het noordwesten van Zwitserland. De Jura is een middengebergte met rijk begroeide hellingen en bergruggen tot 1600 meter.
De langste rivier is de Rijn met een stroomgebied van 375 kilometer, waarvan 5% bevaarbaar. Alle Alpenrivieren stromen door grote meren; hierdoor wordt de waterstand gereguleerd en de rivier van puin en slib gezuiverd.
Zwitserland telt verder meer dan 1000 watervallen en ongeveer 1600 meren. Bij Schaffhausen ligt de grootste waterval van Europa.
Het weer heeft een onbestendig karakter, ook al omdat depressies vaak tussen de bergen blijven hangen. Zwitserland is tamelijk rijk aan neerslag. Alpen en Jura noodzaken de vochtige westenwinden tot stijgen en zorgen voor vrij veel neerslag.

Politiek
Bestuurlijk gezien is het een federale republiek bestaande uit 26 kantons. Zwitserland heeft officieel geen hoofdstad, maar Bern vervult in de praktijk die rol en wordt ook officieel aangeduid als 'bondsstad'. Het is ook de plaats waar de bondsregering zetelt sinds het ontstaan van de federale staat. Zwitserland heeft een geschiedenis van neutraliteit: in 1815 werd door het Congres van Wenen de eeuwige neutraliteit van het land door de Europese grootmachten erkend. Het land is geen lid van de EU, maar is er economisch wel sterk afhankelijk van.
Zwitserland, het geheimzinnigste land ter wereld!
Zwitserland staat op nummer één van de Financial Secrecy Index 2015, het instrument waarmee de ngo-koepel Tax Justice Network jaarlijks de financiële geheimhouding van landen rangschikt. Het land heeft recent onder sterke internationale druk wel wat toegevingen gedaan op zijn gepantserde geheimhouding, aldus Tax Justice Network, maar het toont zich een achterblijver in vergelijking met sommige andere grote spelers zoals Luxemburg. Na Zwitserland vervolledigen Hong Kong, de VS, Singapore, de Kaaimaneilanden, Luxemburg, Libanon, Duitsland, Bahrein en Dubai de top-10. België staat op de 38ste plaats.

locatie Zwitserland Zwitserland